21 Μάρτιος 2018, 11:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάρτιος 2018, 11:50

Η ασπιρίνη έχει και αντιγηραντική δράση!

  • Η ασπιρίνη έχει και αντιγηραντική δράση!
    (Φωτ.: aspirin.gr)

Ένα μυστικό για τη δράση της ασπιρίνης αποκάλυψαν Έλληνες και Γάλλοι επιστήμονες που μελέτησαν διεξοδικά την ουσία: Πρόκειται για το νέο μηχανισμό δράσης της ασπιρίνης που έχει αντιγηραντικά αποτελέσματα!

Ουσιαστικά η δράση της ασπιρίνης προσομοιώνει τα ευεργετικά για τον οργανισμό αποτελέσματα της περιορισμένης πρόσληψης θερμίδων.

Κι αυτό συμβαίνει χωρίς να υπάρχει υποσιτισμός, πράγμα που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και οι συνάδελφοί τους από το Πανεπιστήμιο Ρενέ Ντεκάρτ του Παρισιού, έδειξαν ότι η ασπιρίνη και ο ενεργός μεταβολίτης της το σαλικυλικό οξύ καταστέλλουν τη δράση ενός ειδικού ενζύμου, της ακετυλοτρανσφεράσης EP300, βοηθώντας έτσι την κυτταρική διαδικασία της αυτοφαγίας.


Υπάλληλος της φαρμακευτικής εταιρείας Bayer ελέγχει την παραγωγή ασπιρινών στο Μπίτερφελντ της Γερμανίας (φωτ.: EPA / Peter Endig)

Αυτό επιτυγχάνεται, επειδή η ασπιρίνη έχει την ικανότητα να μειώνει τα επίπεδα της τροποποίησης (ακετυλίωσης) των πρωτεϊνών του κυττάρου που προκαλούνται από συγκεκριμένα ένζυμα (ακετυλοτρανσφεράση EP300), ενεργοποιώντας έτσι την αυτοφαγία.

Τα νέα ευρήματα αποκάλυψαν ότι η ασπιρίνη ενεργοποιεί επίσης ένα ειδικό τύπο αυτοφαγίας, την καρδιο-προστατευτική μιτοφαγία, μέσω της οποίας απομακρύνονται επιλεκτικά τα μη λειτουργικά μιτοχόνδρια και αποφεύγεται το οξειδωτικό στρες.

Η δρ Μαρία Μαρκάκη και ο δρ Νεκτάριος Ταβερναράκης (καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης και πρόεδρος του ΙΤΕ), σε συνεργασία με την ομάδα του καθηγητή Guido Kroemer του Πανεπιστημίου Ρενέ Ντεκάρτ του Παρισιού, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Cell Reports», εκτιμούν ότι τα ευρήματά τους αφενός συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου δράσης της ασπιρίνης και αφετέρου αναδεικνύουν ένα νέο προστατευτικό μηχανισμό ενάντια στη γήρανση και στις σχετικές παθολογικές καταστάσεις, ωστόσο το θέμα θα μελετηθεί περαιτέρω.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΔΡ.