21 Μάρτιος 2018, 00:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάρτιος 2018, 11:09

Γκιγιέρμο Άρο: Ο Μεξικανός επιστήμονας με τη σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη της αστρονομίας

  • Γκιγιέρμο Άρο: Ο Μεξικανός επιστήμονας με τη σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη της αστρονομίας
    Ο Γκιγιέρμο Άρο (φωτ.: vix.com / Elena Poniatowska)

Εάν απόψε έχετε στραμμένο το βλέμμα στον ουρανό, αξίζει να αναζητήσετε τρία αστέρια που δείχνουν να είναι ευθυγραμμισμένα. Είναι γνωστά ως οι «Τρεις Αδελφές» και αποτελούν μέρος του Ωρίωνα, του πιο λαμπερού από τους γνωστούς αστρικούς σχηματισμούς και μετά τη Μεγάλη Άρκτο ο πιο χαρακτηριστικός του ουρανού. Οι «Τρεις Αδερφές» ανήκουν σε μια αστρική περιοχή, που χάρισαν φήμη στον μεξικανό αστρονόμο Γκιγιέρμο Άρι (Guillermo Haro). Ο Γκιγιέρμο Άρο, γνωστός κυρίως για την ανακάλυψη της κατηγορίας νεφελωμάτων που αποκαλούνται αντικείμενα Χέρμπιγκ-Άρο (Herbig-Haro), γεννήθηκε στο Μεξικό το 1913, μια ημέρα σαν σήμερα (21 Μαρτίου) και γι’ αυτόν το λόγο η Google του αφιερώνει το σημερινό της Doodle.

Ο Γκιγιέρμο Άρο μεγάλωσε κατά τη διάρκεια της μεξικανικής επανάστασης και αποφοίτησε από τη σχολή Φιλοσοφίας πριν ξεκινήσει τη σταδιοδρομία του στην αστρονομία.

Συνέβαλε στην ανάπτυξη της επιστήμης της αστρονομίας και εκτός από τα Herbig-Haro, ανακάλυψε επίσης αστέρια «φωτοβολίδες» –κόκκινα και μπλε φωτεινά άστρα– στην περιοχή του αστερισμού του Ωρίωνα. Έτσι, ο Γκιγιέρμο Άρο έγινε ο πρώτος Μεξικανός που εξελέγη στη Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία το 1959. Η κληρονομιά του Γκιγιέρμο Άρο παραμένει σπουδαία για το χώρο των φυσικών επιστημών.

Μέσω του Εθνικού Ινστιτούτου Αστροφυσικής, Οπτικής και Ηλεκτρονικής που καθιέρωσε, υποστήριξε την επαγγελματική σταδιοδρομία των φοιτητών της αστρονομίας. Στο ινστιτούτο λειτουργεί επίσης ένα μεγάλο παρατηρητήριο, που πήρε το όνομά του,  στην μεξικάνικη πολιτεία της Σονόρα.