20 Μάρτιος 2018, 20:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάρτιος 2018, 20:30

Π. Καμμένος: Μέχρι τέλους η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

  • Καμμένος: Λύση για ειρηνική συμβίωση των λαών η άμεση απελευθέρωση των ομήρων
    Ο Πάνος Καμμένος κάνει δηλώσεις στον Τύπο μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου (φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

«Δύο ήταν οι κύριοι στόχοι για τους οποίους συγκροτήθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Ο πρώτος στόχος ήταν η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια, την επιτροπεία, την παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας στους δανειστές. Και ο δεύτερος στόχος είναι η κάθαρση. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι αυτοί οι δύο στόχοι τους οποίους βάλαμε από την αρχή της συνεργασίας μας και μέχρι σήμερα, είμαι στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους» δήλωσε ο Πάνος Καμμένος μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, μιλώντας για το θέμα της κάθαρσης, είπε ότι «ουσιαστικά με αυτήν την κυβέρνηση μιας έντιμης πολιτικής συνεργασίας δύο διαφορετικών πολιτικών χώρων, σπάσαμε το κατεστημένο της μεταπολίτευσης. Οι υποθέσεις δεν μπαίνουν πλέον στο αρχείο, όταν η Δικαιοσύνη προσκρούει σε μεγάλους και επώνυμους δεν σταματά την διερεύνησή της. Έχει την πλήρη στήριξη της εκτελεστικής εξουσίας, ως ανεξάρτητη εξουσία, να προχωρήσει στην διαλεύκανση των υποθέσεων αυτών που πρέπει να πληρώσουν. Εκείνοι που οδήγησαν την πατρίδα μας και τον ελληνικό λαό στην κατάσταση που παραλάβαμε με την ανάληψη της εξουσίας».

Και πρόσθεσε πως «γι' αυτούς τους δύο κύριους στόχους τους οποίους βάλαμε και τους οποίους είμαστε πάρα πολύ κοντά να εκπληρώσουμε, η συνεργασία αυτή, σε πείσμα όλων εκείνων που θέλουν να γράφουν σενάρια, θα συνεχιστεί μέχρι τέλους με απόλυτο σεβασμό στις κόκκινες γραμμές και στις διαφορετικές πολιτικές θέσεις, που από την αρχή έντιμα και ξεκάθαρα είχαμε θέσει ως όρο για την συνεργασία μας».

«Επιστημονική φαντασία»
Σημείωσε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό και το Σκοπιανό, υπογραμμίζοντας ότι είναι γνωστές οι θέσεις των ΑΝΕΛ για τη μη χρήση του όρου «Μακεδονία» σε οποιαδήποτε λύση. Ερωτηθείς για «παρεξηγήσεις» μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, απάντησε «οι παρεξηγήσεις αυτές, οι περισσότερες, αποτελούν τμήμα ενός σεναρίου επιστημονικής φαντασίας. Είδα μια φυλλάδα που κυκλοφορεί, προφανώς την διαβάζει ο εκδότης της και ο κ. Μητσοτάκης μόνο, ότι εγώ συνάντησα τον κ. πρωθυπουργό και τον Νίκο Παππά την Παρασκευή το βράδυ στο σπίτι μου.

»Έχουμε συναντηθεί πολλές φορές στο σπίτι μου, αλλά όχι αυτή την Παρασκευή και πάντως όταν είναι να κάνουμε συναντήσεις, τις κάνουμε επώνυμα και δημόσια».

Και συμπλήρωσε: «Λυπάμαι που αυτή η εφημερίδα, προκειμένου να ικανοποιήσει τους δύο αναγνώστες της, επιμένει στα σενάρια αυτά, παρότι της εστάλη και εξώδικο περί αυτού. Σενάρια μπορεί να κάνουν διάφοροι. Θα στενοχωρηθώ πάρα πολύ να τους πω, ότι θα τους στενοχωρήσουμε, γιατί οι προτεραιότητες που έχουμε βάλει και η εντολή που έχουμε λάβει από τον ελληνικό λαό είναι πολύ πιο ισχυρές από την επιστημονική φαντασία ή τον απόκρυφο πόθο κάποιων να γλιτώσουν και από την κάθαρση και από την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία».

Ως προς το θέμα των δύο αξιωματικών που κρατούνται στις φυλακές της Ανδριανούπολης είπε ότι «όπως για όλα τα θέματα είμαστε σε πλήρη συνεννόηση και όσο κι αν προσπαθεί να βρει κανείς διαφορές, θα δει ότι ο πρωθυπουργός και εγώ ως κυβερνητικοί εταίροι είμαστε απόλυτα συντονισμένοι και σας διαβεβαιώ πάντα απόλυτα συνεννοημένοι».

Για το αν τον ανησυχεί η τουρκική προκλητικότητα, δήλωσε ότι «ανησυχεί τους πάντες, ανησυχεί όλη την Ευρώπη. Βλέπουμε ουσιαστικά από την άλλη πλευρά να υπάρχουν επεισόδια ιδιαίτερα επικίνδυνα, όπως αυτά που αντιμετωπίσαμε στα Ίμια με το σκάφος του Λιμενικού, τις παραβιάσεις και παραβάσεις του εναερίου χώρου που οδηγούν σε πολύ σκληρές αναχαιτίσεις, ενώ παράλληλα το λεκτικό που χρησιμοποιείται στην Τουρκία, αλλά και το γεγονός ότι αυτή την στιγμή έχουμε δύο ομήρους και αναφέρομαι στην λέξη ομήρους όπως ακριβώς είναι η περίπτωση του Αμερικανού πάστορα Μπράντσο, που βρίσκεται με ποινή ισοβίων από τις 12 Μαρτίου και μάλιστα με ειδική νομοθετική ρύθμιση, με προεδρικό διάταγμα που έβγαλε ο πρόεδρος Ερντογάν για ανταλλαγή του με τον ιερέα Γκιουλέν της Αμερικής».

«Δεν έχουμε πρόταση για ανταλλαγή»
«Τέτοιου είδους ανταλλαγές, αντιλαμβάνεστε ότι οδηγούν κατευθείαν στον ορισμό της ομηρίας. Ο Έλληνας αξιωματικός και ο Έλληνας υπαξιωματικός, βρίσκονται αυτήν τη στιγμή για 20ή σχεδόν μέρα κρατούμενοι σε φυλακές υψίστης ασφαλείας και αυτό που επιζητούμε είναι ουσιαστικά να οδηγηθούν σε μια Δικαιοσύνη μη κατευθυνόμενη. Εάν έχουν κάνει κάποια παράβαση για την είσοδο, αν θέλετε, στην περιοχή της Τουρκίας, θα έπρεπε ήδη να έχουν δικαστεί ή να δικαστούν το συντομότερο δυνατό και να μην χρησιμοποιούνται ως μέσο πιέσεως και εκβιασμού της χώρας.

»Η Ελλάδα, το υπουργείο Εξωτερικών, χειρίζεται το θέμα αυτό όσον αφορά τις συνομιλίες, το υπουργείο Άμυνας παίρνει όλα εκείνα τα μέτρα που προβλέπονται από τον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι η Τουρκία προσπαθεί να κάνει ανταλλαγή, είπε «δεν έχουμε αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο μπροστά μας σε πρόταση που έχει γίνει. Αυτά όλα όμως θα τα χειριστούμε με νηφαλιότητα, συνέπεια, αποφασιστικότητα, σε μια κοινή γραμμή και τα αρμόδια υπουργεία θα τα χειριστούν». Ως προς την εκτίμησή του για την εξέλιξη του ζητήματος και την απελευθέρωση των δύο αξιωματικών, τόνισε: «δεν θέλω να κάνω προβλέψεις. Ελπίζω η Τουρκία θα καταλάβει ότι προς όφελος όλων και το δικό της και της Ελλάδος και της ΕΕ και της πορείας της στο ΝΑΤΟ, είναι να λήξει το συντομότερο δυνατό αυτή η περιπέτεια».

Τέλος, ερωτηθείς αν συμφωνεί με αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου, περί «διμερούς θέματος», ο ΥΕΘΑ απάντησε: «Με τη σύλληψη των δύο αξιωματικών είναι καταρχήν ένα διμερές θέμα. Όμως το θέμα αυτό, παίρνει και διεθνείς διαστάσεις με τις απόψεις που δημοσίως πλέον εκφράζουν και η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά και άλλες τρίτες χώρες».