20 Μάρτιος 2018, 17:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάρτιος 2018, 21:06

«Ηνίοχος 2018»: Εντυπωσιακές εικόνες από την πολυεθνική αεροπορική άσκηση (φωτο, βίντεο)

 • «Ηνίοχος 2018»: Εντυπωσιακές εικόνες από την πολυεθνική αεροπορική άσκηση (φωτο, βίντεο)
  Εικόνα από την πίστα της Ανδραβίδας με τα μαχητικά που παίρνουν μέρος στον Ηνίοχο «2018»

Κόβουν την ανάσα τα πλάνα από την εντυπωσιακή άσκηση «Ηνίοχος 2018» που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) και της 117 ΠΜ, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας με τη συμμετοχή έξι χωρών. «Χρόνο με το χρόνο, η άσκηση Ηνίοχος γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, με περισσότερες συμμετοχές, περισσότερα κράτη, περισσότερα αεροσκάφη και ουσιαστικά μετατρέπεται σε μία από τις σημαντικότερες ασκήσεις παγκοσμίως», δήλωσε ο Πάνος Καμμένος από την 117 Πτέρυγα Μάχης, όπου βρέθηκε σήμερα και παρακολούθησε την άσκηση.

Ο υπουργός Άμυνας συνεχάρη τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, την ηγεσία, τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και σμηνίτες για την «πράγματι άριστη οργάνωση της άσκησης». Επίσης, ευχαρίστησε ιδιαίτερα το ΓΕΕΘΑ, που είχε το συντονισμό, αλλά και τα Γενικά Επιτελεία Στρατού και Ναυτικού για το συντονισμό σε αυτή την άσκηση, «που απέδειξε ότι η Ελλάδα –και λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών– μπορεί να αποτελέσει το κέντρο της στρατιωτικής αεροπορικής εκπαίδευσης».

Ο ΥΕΘΑ υπογράμμισε πως «Είναι ίσως η πρώτη άσκηση που βλέπουμε ότι δεν συμμετέχουν μόνο συμμαχικές χώρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, αλλά χώρες απ’ όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με τις οποίες η Ελλάδα έχει δημιουργήσει και θα συνεχίσει να ενδυναμώνει πολύ ισχυρούς διμερείς αμυντικούς δεσμούς». Αποκάλυψε ότι στόχος είναι «να είμαστε πολύ σύντομα σε θέση να ανακοινώσουμε τη δημιουργία του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού στρατιωτικού κέντρου Πολεμικής Αεροπορίας στην Πελοπόννησο, με καλεσμένες πολεμικές αεροπορίες συμμαχικών και φίλων χωρών» και κλείνοντας ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες, τους πρέσβεις καθώς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την κάλυψη αυτής της άσκησης.

Η πολυεθνική αεροπορική άσκηση μεσαίας κλίμακας «Ηνίοχος 2018» ξεκίνησε στις 12 και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 23 Μαρτίου. Αντικειμενικός σκοπός της, σύμφωνα με το ΓΕΑ, είναι να παρέχει ρεαλιστική επιχειρησιακή εκπαίδευση σε συνθήκες που προσομοιάζουν ένα σύνθετο, πολλαπλών απειλών περιβάλλον μάχης, ώστε να μεγιστοποιήσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Πολεμικής Αεροπορίας. Η άσκηση διεξάγεται σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροπορικών δυνάμεων από τη χώρα μας αλλά και από άλλα συμμαχικά κράτη, καθώς και δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού.

Αποστολές
Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της άσκησης, το Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) επιβλέπει τις αποστολές, από το σχεδιασμό του σεναρίου μέχρι τον απολογισμό, σιγουρεύει ότι καλύπτεται πλήρως το φάσμα των αποστολών που διεξάγονται από την ΠΑ:

 • Καταστολή του συστήματος αεράμυνας – Interdiction of Air Defense Systems (IADS).
 • Προσβολή αεροδρομίου.
 • Προσβολή ειδικών στόχων / αεροπορική απομόνωση (γέφυρες, υποδομές, μέσα και προσωπικό).
 • Προσβολή στόχων επιφανείας.
 • Προστασία αεροσκαφών υποστήριξης (Slow Mover).
 • Αποστολές έρευνας και διάσωσης μάχης (Combat Search and Rescue).

Στον «Ηνίοχο 2018» συμμετέχουν οι παρακάτω χώρες:

 • Ελλάδα: F-16 BLOCK 30/50/52+/M, F-4, M-2000, EMB-145H AEW&C.
 • ΗΠΑ: F-15.
 • Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: MIRAGE 2000-9.
 • Ηνωμένο Βασίλειο:Eurofighter Typhoon FGR4.
 • Ιταλία: TORNADO.
 • Κύπρος: AW-139.

 • Φωτογραφίες, βίντεο: Πολεμική Αεροπορία.
Gallery