20 Μάρτιος 2018, 16:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάρτιος 2018, 16:22

Ο Ερντογάν στέλνει ερευνητικό πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ

  • Ο Ερντογάν στέλνει ερευνητικό πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ
    (Φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας Τουρκίας)

Τη δική του κίνηση στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά και την άφιξη του ερευνητικού πλοίου της ExxonMobil, κάνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα. Η Τουρκία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της, ετοιμάζεται να στείλει πλοίο στην ανατολική Μεσόγειο· «θα πραγματοποιήσουμε το βήμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ερντογάν: Κανείς δεν μπορεί να παραβιάζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

«Σε Αιγαίο και Κύπρο δεν επιτρέψαμε τους τυχοδιωκτισμούς όσων επιχείρησαν να επωφεληθούν από το γεγονός ότι η ευαισθησία της χώρας μας επικεντρώθηκε σε άλλες περιοχές. Ελπίζω ότι η ξεκάθαρη στάση μας σχετικά με τις γεωτρήσεις που επιχειρήθηκαν να πραγματοποιηθούν παρά την αντίδραση της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κύπρου, να έγιναν μάθημα για κάποιους», υπογράμμισε.

Ακόμα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι θα δείξει την ίδια αποφασιστικότητα σε ό,τι αφορά τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων τόσο της Τουρκίας όσο και της τουρκοκυπριακής κοινότητας στα αποθέματα υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο. «Όλοι θα λάβουν υπόψη τους και να ανεχτούν το τι προβλέπει το διεθνές δίκαιο σχετικά με τις ΑΟΖ», συμπλήρωσε.

Η Τουρκία, διά του προέδρου της, επανέλαβε, ότι η διαχείριση των γεωτρήσεων θα πρέπει να γίνει από κοινού, από ειδική επιτροπή που θα μοιράσει τους υδρογονάνθρακες ανάλογα με τον πληθυσμό. «Δεν πρόκειται να κάνω καμία παραχώρηση», διαμήνυσε.