20 Μάρτιος 2018, 20:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάρτιος 2018, 09:29

Τρεις γενιές γυναικών χόρεψαν σέρρα στο χορό του «Εύξεινου Πόντου» Στοκχόλμης και έκαναν τους πάντες να δακρύσουν (βίντεο)

  • Τρεις γενιές γυναικών χόρεψαν σέρρα στο χορό του «Εύξεινου Πόντου» Στοκχόλμης και έκαναν τους πάντες να δακρύσουν (βίντεο)
    (Φωτ.: «Εύξεινος Πόντος» Στοκχόλμης)

Από την πρώτη στιγμή φάνηκε πως αυτός ο χορός θα ήταν μοναδικός. Πράγματι μια εβδομάδα πριν από τον ετήσιο χορό του «Εύξεινου Πόντου» Στοκχόλμης η εκδήλωση ήταν sold out! Και πώς να μην ήταν, όταν για τη μεγάλη γιορτή είχαν προσκληθεί δύο μεγάλα ονόματα της ποντιακής και κρητικής σκηνής, σε ένα συναπάντημα δύο σπουδαίων αρχαίων πολιτισμών;

«Το κέντρο ήταν ασφυκτικά γεμάτο και ο Ματθαίος Τσαχουρίδης με τον Νίκο Ζωιδάκη και τις ορχήστρες τους ήταν εγγύηση για την επιτυχία της βραδιάς» τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Φραγγίδης στο pontos-news.gr.

Τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου παρουσίασαν ποντιακούς χορούς ενώ ακολούθησε το γλέντι που δεν είχε προηγούμενο! Οι Πόντιοι Σουηδίας γλέντησαν μέχρι τελικής πτώσεως, με τις λύρες των δύο πολιτισμών να παίρνουν φωτιά.

Η πιο δυνατή στιγμή του χορού ωστόσο ήρθε στο τέλος της βραδιάς, όταν ο Ματθαίος Τσαχουρίδης, ξημερώματα πια, ήθελε να παίξει έναν τελευταίο σκοπό πριν μαζέψει την λύρα του. Τότε πέντε γυναίκες του συλλόγου, τριών γενεών, σηκώθηκαν να χορέψουν σέρρα*. Ανάμεσά τους ήταν και η επί 26 χρόνια χοροδιδάσκαλος του συλλόγου Ντίνα Φραγγίδου.

«Για εμάς που είμαστε πολλά χρόνια στο ΔΣ (αν και νεαροί στην ηλικία) ήταν ένα θέαμα που κυριολεκτικά μας έκανε να κλάψουμε από συγκίνηση. Αυτή είναι η διαχρονική γραμμή του συλλόγου που κρατάει γερά στην πρωτεύουσα της Σουηδίας από το 1984. Κρατάμε με νύχια και με δόντια τις παραδόσεις μας. Όσο για τη σέρρα που τη χορεύουν γυναίκες, στο σύλλογο δεν έχουν άντρες πολλούς και έτσι και οι γυναίκες χορεύουν με αντρικές ενδυμασίες τους χορούς αυτούς για να μην χαθούν» εξήγησε ο Κώστας Φραγγίδης.

*Το να χορεύουν γυναίκες τη σέρρα δεν είναι κάτι σπάνιο στο εξωτερικό ούτε και το βλέπουμε πρώτη φορά. Κατά καιρούς μέλη ποντιακών συλλόγων τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ έχουν εξηγήσει στο pontos-news.gr πως λόγω έλλειψης ανδρών στα χορευτικά τμήματά τους, σέρρα χορεύουν τα κορίτσια και οι γυναίκες των συλλόγων.