20 Μάρτιος 2018, 13:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάρτιος 2018, 13:34

Η Εστία Νέας Σμύρνης και τα Προσφυγικά στην Αλεξάνδρας στο Οpen House Athens

  • Η Εστία Νέας Σμύρνης και τα Προσφυγικά στην Αλεξάνδρας στο Οpen House Athens
    (Φωτ.: αρχείο Εστίας Νέας Σμύρνης)

Για ένα σαββατοκύριακο, στις 31 Μαρτίου και την 1η Απριλίου, η Αθήνα θα μετατραπεί σε ένα μεγάλο μουσείο με έκθεμα την αρχιτεκτονική της. Δημόσια και ιδιωτικά κτήρια θα ανοίξουν για το κοινό το οποίο θα έχει μια μοναδική ευκαιρία να περιηγηθεί σε αυτά στο πλαίσιο του Open House. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και την προώθηση της αρχιτεκτονικής· το Οpen House Athens πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.

Μεταξύ των κτηρίων που συμμετέχουν είναι η Εστία Νέας Σμύρνης και τα Προσφυγικά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Το Μέγαρο της Εστίας είναι νεοκλασικού ρυθμού. Θεμελιώθηκε το 1955, εγκαινιάστηκε το 1975 και στεγάζει, μεταξύ άλλων, μουσεία, πινακοθήκη και βιβλιοθήκη με κειμήλια από τη Μικρά Ασία. Για το Open House Athens θα είναι ανοιχτό το Σάββατο 31 Μαρτίου από τις 10:00 έως τις 14:00 και δεν απαιτείται κράτηση θέσης.

Τα Προσφυγικά στην Αλεξάνδρας είναι συγκρότημα πολυκατοικιών σε στυλ Bauhaus που χτίστηκαν το 1935 από τους μηχανικούς Κίμωνα Λάσκαρη και Δημήτρη Κυριακό με σκοπό να στεγάσουν προσφυγικές οικογένειες. Θα είναι επισκέψιμα και τις δύο ημέρες, Σάββατο 31 Μαρτίου και Κυριακή 1η Απριλίου, από τις 11:00 έως τις 14:00 και δεν απαιτείται κράτηση θέσης.

Για το φετινό Open House Athens, μεταξύ άλλων, θα ανοίξουν για το κοινό διαμερίσματα και λοφτ που στεγάζονται σε σύγχρονα και νεοκλασικά κτήρια, ξενοδοχεία και γραφεία, το δημαρχείο της Αθήνας, η Βίλα Αμαλία, το Μέγαρο Ησαΐα, η Ωνάσειος βιβλιοθήκη, η αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου, το αρχοντικό Μπενιζέλων, το εργοτάξιο του μετρό στην Αγία Βαρβάρα και η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

  • Περισσότερες πληροφορίες για τα κτήρια αλλά και για τις μέρες και τις ώρες των επισκέψεων ΕΔΩ.