20 Μάρτιος 2018, 12:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάρτιος 2018, 11:46

Άρρωστος μέσα στο αεροπλάνο; Κάποιοι θα κολλήσουν γρίπη, αλλά όχι όλοι

  • Άρρωστος μέσα στο αεροπλάνο; Κάποιοι θα κολλήσουν γρίπη, αλλά όχι όλοι
    (Φωτ.: Flickr / Alexander Dunaev)

Απάντηση στο ερώτημα πόσοι επιβάτες θα κολλήσουν έναν ιό αν συνταξιδεύουν με κάποιον που είναι άρρωστος δίνει μια νέα αμερικανική έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ. Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την καθηγήτρια Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο Έμορι της Ατλάντα Βίκι Χέρτσμπεργκ, ταξίδεψαν σε δέκα διαφορετικές πτήσεις διάρκειας από 3,5 έως 5 ώρες, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μόνο όσοι βρίσκονται στην ίδια σειρά καθισμάτων με τον άρρωστο –ή το πολύ μία σειρά μπροστά ή πίσω από αυτόν–, έχουν μεγάλο κίνδυνο να κολλήσουν.

Πιθανότητα 80% να κολλήσουν γρίπη έχουν όσοι κάθονται έως δύο θέσεις αριστερά ή δεξιά του άρρωστου επιβάτη, καθώς και όσοι κάθονται στην μπροστινή ή στην πίσω σειρά.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα αέρα πριν και μετά τις πτήσεις, ενώ δείγματα ελήφθησαν και από τις επιφάνειες του αεροπλάνου. Στη συνέχεια έγιναν προσομοιώσεις σε υπολογιστή για να υπολογιστεί η πιθανότητα να κολλήσει κάποιος. Όπως σημειώνεται, εάν κάποιος κάθεται δίπλα σε παράθυρο, δεν χρησιμοποιήσει την τουαλέτα και δεν έχει πολλές επαφές με το πλήρωμα, τότε έχει λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσει – το ποσοστό είναι το πολύ 3% εάν βρίσκεται σε απομακρυσμένες θέσεις. Μια αεροσυνοδός που έχει γρίπη εκτιμάται ότι μπορεί να κολλήσει τέσσερις έως πέντε επιβάτες ανά πτήση.

Η χειρότερη θέση όταν υπάρχει άρρωστος είναι δίπλα στο διάδρομο στο μέσο του αεροπλάνου, μιας και διαπιστώθηκε ότι κατά τη διάρκεια της πτήσης κατά μέσο όρο μετακινούνται από τη θέση τους το 80% όσων κάθονται δίπλα στο διάδρομο, το 62% όσων κάθονται σε μεσαίο κάθισμα, και μόνο το 43% όσων κάθονται δίπλα σε παράθυρο.

Εάν, τώρα, κάποιος βρεθεί δίπλα σε επιβάτη που βήχει ή φτερνίζεται, τότε θα πρέπει να αποφεύγει να τον κοιτάζει, ενώ καλό θα είναι να μην αγγίξει το πρόσωπό του, τις ίδιες επιφάνειες με τον άρρωστο και να χρησιμοποιήσει αντιμικροβιακό μαντηλάκι.