19 Μάρτιος 2018, 19:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάρτιος 2018, 19:49

Ο Ερντογάν απειλεί με εισβολή και στο Ιράκ – Συνεχίζονται οι τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία

  • Ερντογάν εναντίον Ουάσινγκτον για τη στήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Τουρκίας)

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία θα διευρύνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στη βόρεια Συρία και σε άλλες πόλεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Κούρδων. «Παίρνοντας χθες τον έλεγχο της πόλης Αφρίν, αφήσαμε πίσω μας το σημαντικότερο στάδιο της επιχείρησης που ονομάζεται "Κλάδος Ελαίας"», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, μία ημέρα μετά την κατάληψη του θύλακα της Αφρίν από τις δυνάμεις της Άγκυρας και των συμμάχων της.

«Τώρα, θα συνεχίσουμε αυτήν την επιχείρηση έως την ολοκληρωτική καταστροφή αυτού του διαδρόμου, που περιλαμβάνει τη Μανμπίτζ (Ιεράπολη), το Άιν αλ Αράμπ (σ.σ. η αραβική ονομασία του Κομπάνι), το Ταλ Αμπιάντ, το Ρας αλ Έιν και το Καμισλί» επισήμανε κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στην Άγκυρα. Η Τουρκία αποκαλεί «τρομοκρατικό διάδρομο» τα εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο των κουρδικών οργανώσεων στη βόρεια Συρία και το Ιράκ κι επεκτείνονται έως την τουρκική μεθόριο.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους έχει ήδη διαβεβαιώσει ότι μετά την Αφρίν, οι τουρκικές δυνάμεις κατευθύνονται στην Μανμπίτζ, σε απόσταση περίπου 100 χλμ ανατολικά. Εντούτοις, μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες, που στηρίζουν τους YPG στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης σήμερα στο ενδεχόμενο μιας επιχείρησης στο βόρειο Ιράκ, εάν η κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη δεν ενεργήσει εγκαίρως εναντίον των μονάδων του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει αεροπορικές βάσεις και στρατόπεδα εκπαίδευσης. «Εάν σκοπεύετε να το κάνετε, κάντε το. Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε, τότε, κάποια νύχτα, εμείς θα μπορέσουμε να εισέλθουμε αιφνιδιαστικά στο Σιντζάρ για να το καθαρίσουμε από το PKK» επισήμανε ο πρόεδρος της Τουρκίας. «Το έχουμε ήδη πει στην κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ. Εάν αυτή η ιστορία καθυστερήσει περαιτέρω, τότε θα υπάρξει μια νέα (επιχείρηση) "Κλάδος Ελαίας" εκεί κάτω», συμπλήρωσε. 

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.