19 Μάρτιος 2018, 15:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάρτιος 2018, 15:39

Το ελληνικό ορφανοτροφείο στην Πρίγκηπο στη λίστα με τα ευρωπαϊκά μνημεία που απειλούνται

  • Το ελληνικό ορφανοτροφείο στην Πρίγκηπο στη λίστα με τα ευρωπαϊκά μνημεία που απειλούνται
    (Φωτ.: Europa Nostra)

Στη λίστα με τα επτά μνημεία που απειλούνται περισσότερο στην Ευρώπη περιλαμβάνεται για το 2018 το ελληνικό ορφανοτροφείο που βρίσκεται στην Πρίγκηπο (τουρκικά: Büyükada). Η συγκεκριμένη λίστα συντάσσεται από το Europa Nova, έναν ευρωπαϊκό οργανισμό για την πολιτιστική κληρονομιά ο οποίος συνεργάζεται με το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Το ορφανοτροφείο της Πριγκήπου θεωρείται το μεγαλύτερο ξύλινο κτήριο στην Ευρώπη και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο.

Όλη η τοιχοποιία είναι ξύλινη, οι κολόνες είναι περίτεχνα διακοσμημένες, το ίδιο περίτεχνο είναι και το ταβάνι. Το πενταώροφο κτήριο, έργο του Γάλλου αρχιτέκτονα Αλεξάντρ Βαλορί, διαθέτει 206 δωμάτια. Σχεδιάστηκε το 1899 και λειτούργησε μέχρι το 1964 ως ορφανοτροφείο. Από τότε και μέχρι σήμερα παραμένει κλειστό, παραδομένο στη φθορά του χρόνου.

«Τμήματα των ορόφων και κάποιοι από τους γωνιακούς στύλους έχουν πέσει και το ορφανοτροφείο βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Europa Nostra. Μάλιστα ο οργανισμός υποστηρίζει την πρόταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να φιλοξενηθεί εκεί ένα κέντρο που θα ασχολείται με τον περιβαλλοντικό και τον διαθρησκευτικό διάλογο.


(Φωτ.: Europa Nostra)

Το πρόγραμμα για τα επτά επαπειλούμενα μνημεία ξεκίνησε το 2013. Δεν προσφέρει χρηματοδότηση αλλά στόχος του είναι να «κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου». Εκτός από το ορφανοτροφείο της Πριγκήπου στη φετινή λίστα που κατάρτισαν οι ειδικοί του οργανισμού περιλαμβάνονται οι μεταβυζαντινές εκκλησίες στη Μοσχόπολη και στο Βιθκούκι της Αλβανίας, το ιστορικό κέντρο της Βιέννης, το μοναστικό συγκρότημα του Αγίου Δαβίδ στη Γεωργία, το Καζίνο στην Κοστάντζα της Ρουμανίας, το κομμουνιστικό μνημείο Μπουζλούντζα στη Βουλγαρία και το εργοστάσιο πάγου στις αποβάθρες της βρετανικής πόλης Γκρίμσμπι.