20 Μάρτιος 2018, 09:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάρτιος 2018, 09:15

Σεμινάριο για την προφορική ιστορία από την Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ

  • Σεμινάριο για την προφορική ιστορία από την Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ
    (Φωτ.: Έδρα Ποντιακών Σπουδών)

Η Έδρα Ποντιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ πραγματοποιεί σεμινάριο-εισαγωγή στην προφορική ιστορία, σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού (ΙΑΠΕ) και το Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Μαρτίου (ώρα 18:30), στην αίθουσα 111 στο Νέο Κτήριο Φιλοσοφικής Σχολής, με είσοδο ελεύθερη στο κοινό.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, καθώς και όσοι/ες ενδιαφέρονται για την προφορική ιστορία, θα ενημερωθούν για την αξία των προφορικών μαρτυριών, τις τεχνικές συλλογής και επεξεργασίας τους (συνεντεύξεις, απομαγνητοφωνήσεις, αποδελτιώσεις) και την αξιοποίησή τους, παράλληλα με τις γραπτές πηγές, στην έρευνα και ανάδειξη ιστορικών θεμάτων. Εισηγητές θα είναι ο Κυρ. Χατζηκυριακίδης (επίκουρος καθηγητής επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών), ο Γ. Αντωνίου (επίκουρος καθηγητής επώνυμης έδρας Εβραϊκών Σπουδών), η Ελ. Ιωαννίδου (ιστορικός - Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού) και η Μ. Καζαντζίδου (ιστορικός -  Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού).

Στόχος της Έδρας Ποντιακών Σπουδών, παράλληλα με την προβολή της σημασίας της προφορικής ιστορίας, είναι η συγκρότηση εθελοντικής ερευνητικής ομάδας για την εκπόνηση προγραμμάτων συγκέντρωσης προφορικών μαρτυριών (όπως λ.χ. για τον Ελληνισμό της πρώην ΕΣΣΔ στη Μ. Θάλασσα και την Κεντρική Ασία, καθώς και στον ελλαδικό χώρο μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ), και η δημιουργία σχετικού αρχείου προφορικής ιστορίας.