15 Δεκέμβριος 2013, 09:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:45

Ποιες κατοικίες προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς

  • Χάνουν τα ακίνητά τους οι πολιτικοί με χρέη στο Δημόσιο

Επί 2,5 ώρες προσπαθούσαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και οι εκπρόσωποι της τρόικας να βρουν κοινό τόπο για το θέμα των πλειστηριασμών, αλλά δεν τα κατάφεραν και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 10 το πρωί.

Η συνάντηση έληξε με την τρόικα να είναι αμετακίνητη σε ό,τι αφορά στα κριτήρια, (εισοδηματικά, περιουσιακά, αντικειμενική αξία, κ.λπ.) που θα περιλαμβάνονται στη μεταβατική διάταξη για τους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας η οποία θα ισχύσει το 2014.

Η ελληνική πλευρά θέλει να υπάρξει συμφωνία προκειμένου να νομοθετήσει, ωστόσο δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει μονομερώς σε νομοθετική ρύθμιση, εάν δεν καταστεί εφικτό να βρεθεί γραμμή συνεννόησης.

Όπως αναφέρει το Βήμα, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές η μεταβατική διάταξη θα προβλέπει ότι προστατεύεται από τον πλειστηριασμό η πρώτη κατοικία της οποίας η αντικειμενική αξία είναι είτε μέχρι 200.000 ευρώ είτε μέχρι 180.000 ευρώ – η διαφορά των 20.000 ευρώ “κλείνει μάτι”, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει αποδεκτή από τη Βουλή.

Ωστόσο όμως, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, καλύπτει περίπου το 80% των δανειοληπτών που έχουν “κόκκινα” στεγαστικά δάνεια. Επίσης η αντικειμενική αξία θα συνδυάζεται με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που θα κυμαίνεται από 20.000 ως 25.000 ευρώ.

Δεδομένου, μάλιστα, ότι οι αμοιβές των εργαζομένων στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν συρρικνωθεί σημαντικά στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων το συγκεκριμένο ποσό καλύπτει ευρύ φάσμα δανειοληπτών, έλεγαν οι ίδιες πηγές.

Πάντως επεσήμαναν χαρακτηριστικά ότι το θέμα δεν είναι ούτε το περιουσιακό κριτήριο ούτε η αντικειμενική αξία, αλλά το “ξαναζωντάνεμα” των δανείων που σήμερα θεωρούνται “νεκρά”. Δηλαδή, η καταβολή ενός ελάχιστου ποσού – και εν συνεχεία η μηνιαία καταβολή του – έτσι ώστε τα δάνεια να “ξαναπρασινίσουν”.

Δεν αποκλείεται με έναν ορισμένο τρόπο η προηγούμενη επισήμανση, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, να μορφοποιηθεί σε νομική διάταξη. Αυτό θεωρείται ότι στην προκείμενη περίπτωση είναι και το πλέον ουσιαστικό και ίσως το στοιχείο με το οποίο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κατευνάσει την αντίδραση της τρόικας.

Πηγή: newsit.gr