19 Μάρτιος 2018, 21:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάρτιος 2018, 20:29

Μαθητές μαθαίνουν τα πάντα για τον ποντιακό ελληνισμό και δοκιμάζουν ποντιακά εδέσματα

  • Μαθητές μαθαίνουν τα πάντα για τον ποντιακό ελληνισμό και δοκιμάζουν ποντιακά εδέσματα
    (Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Πετρούπολης και Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός»)

Με σκοπό να γνωρίσουν την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού και να ενημερωθούν για τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ποντίων, μαθητές και γονείς του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πετρούπολης επισκέφτηκαν, την Κυριακή 4 Μαρτίου, τους χώρους του Συλλόγου Ποντίων Πετρούπολης και Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός».

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο Σύλλογο ενημερώθηκαν, χόρεψαν και δοκίμασαν ποντιακά εδέσματα.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης και με πρωτοβουλία της δασκάλας Ειρήνης Χατζηλάρη, οι μικροί μαθητές παρακολούθησαν ενημερωτικό βίντεο με τίτλο Ιστορική αναδρομή της παρουσίας των Ελλήνων στα παράλια του Εύξεινου Πόντου και περιηγήθηκαν στην έκθεση φωτογραφίας, που είχε στηθεί γι’ αυτό το σκοπό. Ακολούθησε διάλογος με αφορμή τα όσα είδαν και άκουσαν με πραγματικό ενδιαφέρον.

Οι μικροί αλλά και οι μεγάλοι επισκέπτες είχαν, επίσης, την ευκαιρία να γνωρίσουν τα βασικά μουσικά όργανα της ποντιακής μουσικής, την ποντιακή λύρα (κεμεντζέ) και το νταούλι (ταούλ’), να ακούσουν μουσική αλλά και να λάβουν ενεργά μέρος στην όλη διαδικασία χορεύοντας και δοκιμάζοντας περεσκία.

Οι ενημερωτικές αυτές ημερίδες με σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα συνεχιστούν και για το επόμενο διάστημα στο σύλλογο, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Ποντίων Εκπαιδευτικών.