19 Μάρτιος 2018, 13:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάρτιος 2018, 15:44

Άγριο πλιάτσικο στο Αφρίν μετά την κατάληψη της πόλης (φωτο, βίντεο)

  • Άγριο πλιάτσικο στο Αφρίν μετά την κατάληψη της πόλης (φωτο, βίντεο)
    (Φωτ.: EPA / Aref Tammawi)
  • Διάπραξη εγκλημάτων από το τουρκικό κράτος
    (Φωτ.: EPA / Aref Tammawi)

Έπειτα από δύο μήνες η Τουρκία και οι Σύροι σύμμαχοί της μπήκαν στο Αφρίν, και πλέον η τουρκική σημαία κυματίζει στην πόλη που μέχρι πρότινος ήταν το προπύργιο της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Χθες σε μια επίδειξη δύναμης στρατιώτες γκρέμισαν το άγαλμα του σιδηρουργού Κάβα, του ήρωα των Κούρδων ο οποίος είναι ένα σύμβολο κατά της καταπίεσης· το άγαλμα βρισκόταν στο κέντρο της πόλης.

Πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου που επιβεβαιώνονται από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρουν ότι άνδρες ανήκουν στις Μονάδες των Ελεύθερων Συριακών Δυνάμεων ξεκίνησαν το πλιάτσικο σε σπίτια, καταστήματα αλλά και σε πολιτικοστρατιωτικές εγκαταστάσεις. «Λεηλατούν σπίτια, πυρπολούν κτήρια, καταστρέφουν θρησκευτικά αγάλματα όπως έκανε το Ισλαμικό Κράτος παλαιότερα στις περιοχές που καταλάμβανε», δήλωσε από το Αφρίν ο Μπρόσικ αλ Χασάκε, εκπρόσωπος των YPG.

Φωτογραφίες που δημοσιεύουν τόσο το Γαλλικό Πρακτορείο όσο και το Getty δείχνουν στρατιώτες να κουβαλούν τρόφιμα, ηλεκτρονικές συσκευές και είδη σπιτιού. Η ρεπόρτερ του τηλεοπτικού δικτύου Al Aan TV Jenan Moussa έγραψε στο Twitter ότι οι πολίτες που έχουν μείνει πίσω φοβούνται, και συμπλήρωσε ότι έχει γίνει κανονικό πλιάτσικο. «Αυτοκίνητα, έπιπλα, τηλεοράσεις, σουπερμάρκετ, όλα κλέβονται», σημείωσε. Πληροφορίες από το Αφρίν λένε ότι οι αντάρτες έφυγαν από την πόλη με γεμάτα αυτοκίνητα και μικρά φορτηγά.

Ο Χάλεντ Χότζα, πρώην επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, της βασικής συνιστώσας της εξόριστης συριακής αντιπολίτευσης, κατήγγειλε τις ενέργειες αυτές. Στόχος της επιχείρησης της Τουρκίας ήταν «να απελευθερώσει τους Κούρδους και τους Άραβες αδελφούς μας από τον απολυταρχισμό των YPG», έγραψε στο Twitter, και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει θέση στις τάξεις των Σύρων ανταρτών για τους ληστές».

Προσπαθώντας να γλιτώσουν, οι άμαχοι εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες το Αφρίν ακολουθώντας έναν διάδρομο προς το νότο που οδηγεί στα υπό κουρδικό έλεγχο εδάφη ή προς τις ζώνες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Δαμασκού – χθες πολλοί αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν στην ύπαιθρο παρά το κρύο. Ίδια είναι και η εικόνα στην ανατολική Γούτα: το TASS επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας μεταδίδει ότι πάνω από 6.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν σήμερα το προάστιο της συριακής πρωτεύουσας.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού σε συνεργασία με την τοπική Συριακή Ερυθρά Ημισέληνο προσπαθεί να προσφέρει κουβέρτες και συσσίτιο στους πρόσφυγες, αλλά πρόκειται για «σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τις ανάγκες». Μάλιστα η οργάνωση σε μήνυμά της στο Twitter λέει ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες που υποφέρουν. «Απελπισμένοι και τρομαγμένοι, χιλιάδες φεύγουν καθημερινά χωρίς να έχουν πού να μείνουν, με λιγοστό φαγητό, νερό και ιατρική περίθαλψη», ανέφερε.