19 Μάρτιος 2018, 11:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάρτιος 2018, 12:16

«Είμαστε όλοι Μακεδόνες» βροντοφώναξαν οι Πόντιοι στο συλλαλητήριο της Νέας Υόρκης

  • «Είμαστε όλοι Μακεδόνες» βροντοφώναξαν οι Πόντιοι στο συλλαλητήριο της Νέας Υόρκης
    (Φωτ.: Facebook / Pontian Society "Komninoi" of NY)

Ένωσαν και τη δική τους φωνή ώστε το μήνυμα προς την αμερικανική κοινή γνώμη και τους Αμερικανούς πολιτικούς σχετικά με το όνομα της πΓΔΜ να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά. Οι Πόντιοι είπαν «ναι» στο κάλεσμα της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης και του οργανισμού Hellenic Congress of America και έδωσαν μαζικά το παρών στο συλλαλητήριο που έγινε την Κυριακή μπροστά από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία βρέθηκαν Πόντιοι από τη Βόρεια και Νότια Καρολίνα, το Σικάγο, το Οχάιο, τη Φιλαδέλφεια, τη Βοστόνη, ακόμα και από τον Καναδά.

«Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Μακεδονία, ζήτω ο Πόντος», είπε κλείνοντας το χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά και των «Κομνηνών» Νέας Υόρκης, Δημήτρης Μολοχίδης. Όπως τόνισε, όλοι βρέθηκαν στη Νέα Υόρκη για να διαδηλώσουν ειρηνικά και για να στείλουν μηνύματα στη διεθνή κοινότητα και στην αμερικανική κυβέρνηση.

Ακόμα, κατήγγειλε τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ ως μονομερή, μεροληπτική και εμπαθή. «Όλα τα προτεινόμενα ονόματα περιέχουν τη λέξη και τον όρο “Μακεδονία”. Αυτό είναι απαράδεκτο, δεν μπορούμε να το δεχτούμε», σημείωσε.

Η δυναμική παρουσία των ομογενών επιβεβαίωσε την εκτίμηση που έκανε μιλώντας στο pontos-news.gr ο Δημήτρης Μολοχίδης, καθώς χιλιάδες ήταν αυτοί που διαδήλωσαν. Μεταξύ άλλων, χαιρετισμό απηυθύναν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής (το συλλαλητήριο ήταν υπό την αιγίδα του), ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Πέτρος Γαλάτουλας, ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής Στέλιος Κυριμλής, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Σικάγου Κώστας Χανιωτάκης. Από την Ελλάδα το παρών έδωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Είμαι Μακεδόνας τουλάχιστον τρεις αιώνες. Μεγαλώσαμε με την αίσθηση ενός ιερού αγώνα που έγινε για να μείνει η Μακεδονία ελεύθερη και ελληνική.

Ο αντιπρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Δημήτρης Φιλιππίδης, ο οποίος ήταν και ο συντονιστής των ομιλητών, υπογράμμισε ότι το μήνυμα πρέπει να ακουστεί και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς «οι Έλληνες είναι σταθεροί σύμμαχοι των ΗΠΑ, όχι τα Σκόπια». Μάλιστα η συμπρόεδρος της Ομάδας Ελληνικών Θεμάτων της αμερικανικής Βουλής Κάρολιν Μαλόνι δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει στους συναδέλφους της στο Κογκρέσο το ότι «η Μακεδονία είναι ελληνική».


(Φωτ.: Facebook / Pontian Society "Komninoi" of NY)

Την Πέμπτη ο Νίκος Κοτζιάς θα επισκεφθεί επίσημα τα Σκόπια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προτάσεις του έχουν ήδη σταλεί προκειμένου να επισπευστούν οι συνομιλίες και να γίνει προσπάθεια εξεύρεσης λύσης το συντομότερο δυνατό.

Εκδηλωσεις