18 Μάρτιος 2018, 23:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάρτιος 2018, 09:32

Ρωσικές εκλογές: Θριαμβευτική επανεκλογή Πούτιν

  • Ο Πούτιν υποψήφιος «Άνθρωπος της χρονιάς» στη λίστα του περιοδικού Time
    Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην έδρα της προεκλογικής εκστρατείας του στη Μόσχα (φωτ.: EPA / Sergei Chirikov)

Ο Βλαντιμιρ Πούτιν, ο οποίος επανεξελέγη σήμερα θριαμβευτικά για τέταρτη, εξαετή, θητεία στον προεδρικό θώκο της ρωσικής ομοσπονδίας (καταγράφει ποσοστό 76,65% μετά την καταμέτρηση του 99% των ψήφων) ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους για την υποστήριξή τους κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στη Μόσχα και διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία έχει ένα μεγάλο μέλλον μπροστά της υπό την προϋπόθεση ότι ο λαός της θα παραμείνει ενωμένος.

Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι τον ψήφισαν 55,5 εκατομμύρια Ρώσοι!

Μιλώντας από εξέδρα δίπλα στην Κόκκινη Πλατεία μπροστά σε ένα ενθουσιασμένο πλήθος, δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι η αναγνώριση όσων έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, παρά τις δύσκολες συνθήκες.

Αναφερόμενος στην κρίση των σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε πως οι κατηγορίες ότι η Ρωσία έκανε κάτι τέτοιο είναι «ανοησίες», η Ρωσία δεν διαθέτει τέτοια όπλα και ότι εάν η επίθεση είχε γίνει με τέτοιο νευροτοξικό παράγοντα θα είχαν πεθάνει πολλοί άνθρωποι. Πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να συνεργασθεί με τις βρετανικές Αρχές.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Πάβελ Γκρουντίνιν ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 11,82%, ενώ ακολουθεί ο υπερεθνικιστής Βλαντιμίρ Ζιρινόφκσι του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας με 5,68%. Η υποψήφια της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ξένια Σόμπτσακ έλαβε το 1,66% των ψήφων, ο συνιδρυτής του κόμματος Γιάμπλοκο Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι πήρε 1,04%.