18 Μάρτιος 2018, 22:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάρτιος 2018, 21:59

Η Ελληνοκύπρια Άντρια Ζαφειράκου αναδείχθηκε καλύτερη δασκάλα στον κόσμο (βίντεο)

  • Η Ελληνοκύπρια Άντρια Ζαφειράκου αναδείχθηκε καλύτερη δασκάλα στον κόσμο (βίντεο)
    Η Άντρια Ζαφειράκου παραλαμβάνει το βραβείο Global Teacher Prize στη λαμπρή εκδήλωση στο Ντουμπάι (φωτ.: globalteacherprize.org)

Η Άντρια Ζαφειράκου ανακηρύχθηκε και επίσημα η καλύτερη δασκάλα του κόσμου καθώς είναι η μεγάλη νικήτρια του Global Teacher Prize 2018! Η ελληνικής καταγωγής εκπαιδευτικός κέρδισε το βραβείο του Varkey Foundation, γνωστό και ως «Νόμπελ της διδασκαλίας», αξίας ενός εκατ. δολαρίων, στο «Global Education and Skills Forum» που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι.

Η Άντρια Ζαφειράκου κατάφερε να κερδίσει 30.000 υποψηφίους απ’ όλο τον κόσμο και να λάβει το σημαντικό βραβείο για το έργο της στο κοινοτικό σχολείο Άλπερτον στο Μπρεντ, στο βορειοδυτικό Λονδίνο. Ένα σχολείο το οποίο βρίσκεται σε μία από τις φτωχότερες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οι μαθητές του προέρχονται από σπίτια που πολλές φορές κατοικούν πολλές οικογένειες μαζί. 

Ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών της είναι από οικογένειες μεταναστών, ενώ ορισμένοι εκ των μαθητών της έχουν εκτεθεί σε βία προερχόμενη από συμμορίες. Η ίδια, σε μια προσπάθεια να οικοδομήσει γέφυρες μέσα στη σχολική κοινότητα, έμαθε να χαιρετά και στις 35 γλώσσες που μιλάνε οι μαθητές της, ώστε να μπορεί να συνομιλεί μαζί τους αλλά και με τους γονείς τους. Μεταξύ αυτών είναι τα πορτογαλικά, τα χίντι, τα ταμίλ, τα αραβικά, τα ρουμανικά, τα πολωνικά και τα ιταλικά.


Η στιγμή της ανακοίνωσης του νικητή του GTP 2018

Σύμφωνα με το Associated Press, κέρδισε τη σημαντική αυτή διάκριση για «τη βοήθεια που προσφέρει στους μαθητές ώστε να νιώθουν ευπρόσδεκτοι και ασφαλείς σε έναν δήμο με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών στη χώρα και σε μια περιοχή που τα αγγλικά ομιλούνται συνήθως ως δεύτερη γλώσσα στο σπίτι». 

Σε βίντεο που προβλήθηκε κατά της διάρκεια της λαμπρής τελετής στο Ντουμπάι, η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι της έδωσε συγχαρητήρια για την «τεράστια αφοσίωση και δημιουργικότητα» που επιδεικνύει στην εργασία της και χαρακτήρισε το βραβείο ως τον ελάχιστο φόρο τιμής για όλα όσα έχει προσφέρει για τους μαθητές της.

Η βραβευμένη Ελληνίδα γεννήθηκε στο Λονδίνο. Ο πατέρας της είναι ιερέας στην αγγλική πρωτεύουσα και είναι από την Ελλάδα, ενώ η μητέρα της έχει καταγωγή από την Αμμόχωστο.