18 Μάρτιος 2018, 18:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάρτιος 2018, 18:44

Χ. Τζάλας: Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια

  • Χ. Τζάλας: Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια
    Εικόνα από συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Πολιτισμού για την παρουσίαση της ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας στην Αλεξάνδρεια. Ο Χάρης Τζάλας (αριστερά) και ο Ευάγγελος Βενιζέλος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Τη βεβαιότητα ότι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια εκφράζει, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών και τη Βασιλική Τζεβελέκου, ο Χάρης Τζάλας, πρόεδρος του Ινστιτούτου Προστασίας Ναυτικής Παράδοσης, συγγραφέας, μελετητής της τοπογραφίας της Αλεξάνδρειας και υπεύθυνος των εναλίων ερευνών της ελληνικής αποστολής που δραστηριοποιείται τις δύο τελευταίες δεκαετίες στη γενέτειρά του (έχουν πραγματοποιηθεί 28 πετυχημένες αποστολές στο βυθό της Αλεξάνδρειας).  

«Ναι, 100%», απαντά στην ερώτηση εάν θεωρεί ότι ο τάφος του Αλέξανδρου βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια. Και στο ερώτημα γιατί ενώ έχουν γίνει πολλές ανασκαφές τα τελευταία 200 χρόνια, από διαφορετικούς επιστήμονες και μη, δεν υπάρχουν αποτελέσματα, ο Χάρης Τζάλας εξηγεί: «Έχω γράψει τρία άρθρα για το θέμα. Η βασιλική νεκρόπολη δεν έχει βρεθεί, προφανώς ισοπεδώθηκε, δεν γνωρίζουμε καν τη θέση της. Η Αλεξάνδρεια έχει διαλυθεί από τσουνάμι, από φοβερούς σεισμούς, οι χριστιανοί κατέστρεψαν ό,τι μπορούσαν, ενώ τα χρόνια που ακολούθησαν, με την κατάκτηση των Αράβων η πόλη από 500.000 έφτασε να έχει 2.000 κατοίκους. Στο πέρασμα των αιώνων ο Αλέξανδρος έπαψε να λατρεύεται σαν θεός, οπότε σιγά σιγά χάνει τη σημασία του και οι άνθρωποι παύουν να ασχολούνται με τον τάφο.

»Εξάλλου το χρυσάφι είχε αφαιρεθεί από την Κλεοπάτρα και η χρυσή σαρκοφάγος από τον Πτολεμαίο τον 4ο. Ωστόσο έχουμε μαρτυρίες από 4-5 αυτοκράτορες που είχαν επισκεφτεί τον τάφο στην Αλεξάνδρεια. Τον Ιούλιο Καίσαρα, τον Οκτάβιο, που βγαίνει δακρυσμένος και όταν τον ρωτούν οι στρατηγοί του γιατί κλαίει, εκείνος απαντά ότι "όσα έκανε ο Αλέξανδρος μέχρι τα 33 χρόνια του εγώ δεν θα τα κάνω όλη την υπόλοιπη ζωή μου".

»Έχουμε τον Καλιγούλα, που παίρνει τον μεταλλικό θώρακα του Αλέξανδρου καθώς θεωρεί ότι είναι μετεμψύχωσή του, τον Σεπτίμιο Σεβήρο, που σφραγίζει τον τάφο, και τον Καρακάλλα, από τους χειρότερους αυτοκράτορες, που ανοίγει τον τάφο, τον προσκυνά και αφήνει τη χλαμύδα του. Ο τάφος έχει τρελάνει πολλούς Έλληνες. Δεν ξέρω γιατί, αλλά θεωρούν ότι τον τάφο του Αλέξανδρου πρέπει να τον βρει Έλληνας, όχι μελετώντας βιβλία και σχέδια, αλλά γιατί τον βλέπουν στον ύπνο τους».