18 Μάρτιος 2018, 21:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάρτιος 2018, 21:34

Ο δάσκαλος που ενέπνευσε τον Στίβεν Χόκινγκ (βίντεο)

  • Ο δάσκαλος που ενέπνευσε τον Στίβεν Χόκινγκ (βίντεο)
    (Φωτ.: wikipedia.org)

Η ζωή του Στίβεν Χόκινγκ υπήρξε συναρπαστική, καθώς όχι μόνο διέψευσε κάθε πρόβλεψη για την αρρώστια του, αλλά κατάφερε να ανοίξει νέους ορίζοντες στην αστροφυσική, κάνοντάς την παράλληλα προσιτή για τον κόσμο.

Γεννημένος την 8η Ιανουαρίου 1942, έλαβε υποτροφία για να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 1959, και τρία χρόνια αργότερα μεταπήδησε στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ για να κάνει έρευνα στο πεδίο της κοσμολογίας. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ειδικούς σε όλο τον κόσμο, όσον αφορά τη βαρύτητα και τις μαύρες τρύπες.

Ο Στίβεν Χόκινγκ όμως δεν ξέχασε ποτέ το πώς προέκυψε η αγάπη του για τα μαθηματικά.

Σε δηλώσεις του παλαιότερα είχε πει ότι «πίσω από κάθε πετυχημένο επιστήμονα βρίσκεται ένας εξαιρετικός δάσκαλος», αναφερόμενος στον αρμενικής καταγωγής δάσκαλό του Ντικράν Τάχτα. «Η διδασκαλία του στο σχολείο του St Albans άνοιξε το δρόμο μου στα μαθηματικά. Τα γραπτά μου ήταν χάλια και θα μπορούσα να είμαι τεμπέλης. Πολλοί δάσκαλοι ήταν βαρετοί. Όχι όμως ο κύριος Τάχτα. Οι τάξεις του ήταν ζωντανές και συναρπαστικές. Όλα μπορούσαν να συζητηθούν. Μαζί κατασκευάσαμε τον πρώτο υπολογιστή μου με ηλεκτρομηχανικούς διακόπτες», ήταν τα λόγια του και κατέληξε: «Χάρη στον κύριο Τάχτα, έγινα καθηγητής των μαθηματικών στο Κέμπριτζ, θέση που κάποτε είχε ο Ισαάκ Νιούτον».

Ο δάσκαλος Ντικράν Τάχτα
Ο Ντικράν Τάχτα γεννήθηκε στο Μάντσεστερ στις 7 Αυγούστου 1928, με τους γονείς του να έχουν μετακομίσει εκεί μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων.  Σπούδασε  μαθηματικά, αλλά όντας φιλομαθής, διάβαζε λογοτεχνία, φιλοσοφία και ιστορία. Ως δάσκαλος ήταν μεταδοτικός και γεμάτος ενέργεια, με τους μαθητές να τον αγαπούν. Από το 1955 ως το 1961 εργάστηκε στο σχολείο St Albans, όπου είχε μαθητή τον Στίβεν Χόκινγκ.

Η επιρροή της αρμενικής του καταγωγής ήταν μεγάλη στον τρόπο που μεγάλωσε, καθώς οι γονείς του αν ήθελαν τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν αγγλική παιδεία, φρόντισαν να μιλούν αρμένικα στο σπίτι. Οι μνήμες του αυτές αποτυπώνονται στο προτελευταίο του βιβλίο Ararat Associations.

O Ντίκραν Τάχτα έφυγε από τη ζωή το 2006 και όπως έγραψε η έγραψε η εφημερίδα Guardian στη νεκρολογία του, υπήρξε ένας «μαγικός» δάσκαλος, που ενέπνευσε αγάπη και μια αυξημένη ενέργεια σε όποιον ερχόταν σε επαφή μαζί του.