15 Δεκέμβριος 2013, 09:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Οκτώβριος 2014, 17:21

Τα ωραιότερα μελομακάρονα που φάγατε ποτέ

  • Τα ωραιότερα μελομακάρονα που φάγατε ποτέ

Μια δοκιμασμένη συνταγή για να φτιάξετε τα ωραιότερα μελομακάρονα που φάγατε ποτέ σάς προτείνει το pontos-news.gr. Γίνονται πολύ εύκολα και η επιτυχία είναι σίγουρη.

ΥΛΙΚΑ

Μίγμα 1

  • 400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 400 γρ. σπορέλαιο
  • 180 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο
  • 2-3 κ.γ. κανέλλα
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ. σόδα (όχι γεμάτο)
  • 2 πορτοκάλια (ξύσμα)

Μίγμα 2

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό


Για το σιρόπι

  • 500 γρ. νερό
  • 800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 ξυλαράκια κανέλλας
  • 3 ολόκληρα γαρύφαλλα
  • 1 πορτοκάλι ολόκληρο, κομμένο σε 2 κομμάτια
  • 150 γρ. μέλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το μέλι να βράσουν. Μόλις πάρει μια βράση το σιρόπι μας και διαλυθεί η ζάχαρη αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Αυτό το κάνουμε 3-4 ώρες πριν αρχίσουμε τη ζύμη για τα μελομακάρονα, για να προλάβει να κρυώσει.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°.
  3. Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά του «μίγματος 1» σε ένα μεγάλο, φαρδύ μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα καλά. Τότε μόνο μπορούμε να δοκιμάσουμε τα μπαχαρικά μας. Είναι πιθανόν να έχουν ξεθυμάνει και να θέλει περισσότερη ποσότητα για να γίνουν τα μελομακάρονα αρωματικά (αυτό είναι ένα σημείο που πρέπει να το προσέξουμε). Οπότε με ένα κουταλάκι παίρνουμε λίγο από το μίγμα και το δοκιμάζουμε μήπως θέλει και άλλη ένταση.
  4. Προσθέτουμε έπειτα τα υλικά του «μίγματος 2» μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ απαλά με ένα κουτάλι, για πολύ λίγο, ίσα-ίσα να ανακατευτούν τα υλικά μας.
  5. Πλάθουμε τα μελομακάρονα (25 γρ. το ένα, αν έχουμε ζυγαριά) και ψήνουμε στους 190° για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι που να γίνουν τραγανά. Πετάμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 25 δευτερόλεπτα, τα σουρώνουμε, μελώνουμε και ρίχνουμε καρύδια.

Προσοχή: Η ζύμη για τα μελομακάρονα δεν θέλει πολύ δούλεμα γιατί θα βγει το λάδι και δεν θα είναι τραγανά ύστερα.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη από την εκπομπή «Πρωινό μου».