18 Μάρτιος 2018, 11:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάρτιος 2018, 11:41

Ερντογάν: Υπό τουρκικό έλεγχο το Αφρίν (βίντεο)

  • Ερντογάν: Υπό τουρκικό έλεγχο το Αφρίν (βίντεο)
    (Φωτ.: Twitter / TSKGnkur)

Τον απόλυτο έλεγχο του Αφρίν έχει η Τουρκία και οι Σύροι αντάρτες. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως καταλήφθηκε το Αφρίν και πως έχουν υψωθεί τουρκικές σημαίες στην πόλη, που προπύργιο της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Μονάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, οι οποίες υποστηρίζονται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, έθεσαν εντελώς υπό τον έλεγχό τους το κέντρο της πόλης Αφρίν σήμερα το πρωί στις 8:30 (7:30 ώρα Ελλάδος)» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό ναρκών.

«Τώρα κυματίζει εκεί η τουρκική σημαία! Κυματίζει εκεί η σημαία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού!», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος των Σύρων ανταρτών που πολεμούν μαζί με τις τουρκικές δυνάμεις στην Αφρίν δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι δυνάμεις τους εισήλθαν λίγο πριν από την αυγή στην πόλη και ότι οι δυνάμεις της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG αποσύρθηκαν από αυτήν. Ο εκπρόσωπος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού Μοχάμαντ αλ Χαμαντίν διευκρίνισε ότι οι αντάρτες έχουν ήδη θέσει υπό τον έλεγχό τους τμήματα της πόλης και ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν συναντήσει αντίσταση.

Το Αφρίν αποτελούσε τον βασικό στόχο της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» που εξαπέλυσε στις 20 Ιανουαρίου η Τουρκία κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία.

Παράλληλα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 1.500 Κούρδοι μαχητές έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 20 Ιανουαρίου. «Η πλειονότητα από αυτούς σκοτώθηκε από αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυρά πυροβολικού», διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.