18 Μάρτιος 2018, 12:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάρτιος 2018, 11:21

Στη Βάρνα οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

  • Στη Βάρνα οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΕΡΑ)

Στην ατζέντα της ευρωτουρκικής «συνάντησης ηγετών» στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου θέλει να βάλει η Κύπρος τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ. Κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 22-23 Μαρτίου, η Λευκωσία θα επιχειρήσει να αποσπάσει πολιτική δέσμευση, προκειμένου να υποδειχτεί στην Άγκυρα να τερματίσει τις απειλές και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

Είναι σίγουρο πως ο Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν θα επιχειρήσει να συνδέσει τη λύση του Κυπριακού με την άσκηση των δικαιωμάτων εξερεύνησης και εκμετάλλευσης φυσικών πόρων.

Γι’ αυτό το κυπριακό υπουργείο εξωτερικών, σε συνεννόηση με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας στην ΕΕ, έχει ήδη δρομολογήσει την έγκριση θετικών Συμπερασμάτων από τα 28 κράτη-μέλη, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Στις υποδείξεις προς την Άγκυρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να εκφράσει την ανησυχία της για τις νέες εντάσεις, να παροτρύνει την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στην κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και στα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ και τέλος να υπογραμμίσει την υποχρέωση της Τουρκίας να αναγνωρίζει όλα τα κράτη-μέλη, ως απαραίτητη συνιστώσα της ενταξιακής διαδικασίας.

Παράλληλα, θα γίνει προσπάθεια από τη Λευκωσία να εξασφαλίσει πολιτική δέσμευση ότι οι τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ «θα πάνε» στη Βάρνα, προκειμένου να τεθούν προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας τη δυσφορία και την ανησυχία της ΕΕ.

Βέβαια, στην συνάντηση ηγετών στη Βάρνα, κύριο θέμα συζήτησης με την Τουρκία θα είναι το προσφυγικό. Η Ε.Ε. αναμένεται να προσέλθει με βασική θέση τη διατήρηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό. Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος, για τον οποίο η Κομισιόν δρομολόγησε ταχύτατα την έγκριση νέου πακέτου στήριξης της Τουρκίας ύψους 3 δισ. ευρώ. Από την πλευρά της η Τουρκία θα αξιώσει την άρση διατυπώσεων εισόδου, προκειμένου να εισέρχονται οι Τούρκοι πολίτες και να διακινούνται χωρίς βίζα στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Παράλληλα, θα ζητήσει αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, την οποία ωστόσο δεν εφαρμόζει, καθώς διατηρεί κλειστά τα λιμάνια της στο κυπριακό εμπόριο.

  • ΠΗΓΗ: philenews.com.