18 Μάρτιος 2018, 09:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάρτιος 2018, 09:26

Εκλογές στη Ρωσία: Αναμένεται θρίαμβος Πούτιν, εν μέσω έντασης με τη Δύση

  • Εκλογές στη Ρωσία: Αναμένεται θρίαμβος Πούτιν, εν μέσω έντασης με τη Δύση
    (Φωτ.: EPA / Yuri Kadobnov / Pool)

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, με το αποτέλεσμα να είναι σχεδόν σίγουρο, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμάζεται για την τέταρτη θητεία του, που θα τον κρατήσει στο τιμόνι της χώρας ως το 2024. Ήδη αποτελεί τον μακροβιότερο ηγέτη της χώρας, μετά τον Ιωσήφ Στάλιν, μετρώντας 18 χρόνια στην εξουσία.

Περισσότεροι από 107 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες στη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου.

Η ανησυχία του Κρεμλίνου δεν είναι το αποτέλεσμα, αλλά η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές, ελπίζοντας σε μεγάλη προσέλευση. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 17:00 ώρα Ελλάδας στη Μόσχα, μετά από συνολικά 22 ώρες ψηφοφορίας στη Ρωσία των 11 διαφορετικών ζωνών ώρας. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 18:00 ώρα Ελλάδας (21:00 ώρα Μόσχας), όταν δηλαδή κλείσουν οι κάλπες και στο Καλίνινγκραντ.

Η εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη προέδρου στη Ρωσία δεν έχει σασπένς, ωστόσο διεξάγεται στη σκιά της κλιμάκωσης της έντασης των σχέσεων με τη Δύση. Η υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Σόλσμπερι, με νευροτοξικό παράγοντα, έχει προκαλέσει διεθνές επεισόδιο με τη Μ. Βρετανία.

Οι σχέσεις της Μόσχας με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη βρίσκονταν ήδη σε κρίσιμο σημείο, για το θέμα της Ουκρανίας, αλλά και τη στάση της Ρωσίας στη Συρία, όπου στηρίζει τον Μπασάρ αλ Άσαντ.