17 Μάρτιος 2018, 22:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μάρτιος 2018, 22:53

Για Κυπριακό και ενεργειακά μίλησε ο Νίκος Αναστασιάδης

  • Αναστασιάδης: Ο διχασμός μάς οδήγησε στο προδοτικό πραξικόπημα
    Ο Νίκος Αναστασιάδης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Για το Κυπριακό και τα ενεργειακά μίλησε στο Al Jazeera ο Νίκος Αναστασιάδης, δηλώνοντας για ακόμη μία φορά έτοιμος να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Ο Κύπριος πρόεδρος σημείωσε πως «κάθε φορά που δεν βρίσκεται λύση ο κόσμος απογοητεύεται και η έλλειψη εμπιστοσύνης αυξάνεται».

Όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και το ζήτημα συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως «εδώ και τέσσερα χρόνια γίνονται συνομιλίες για επίτευξη λύσης και το θέμα των υδρογονανθράκων δεν βρέθηκε ποτέ στο τραπέζι, διότι έχει συμφωνηθεί». Οι φυσικοί πόροι ανήκουν στο κράτος και όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου, είτε πρόκειται για Ελληνοκυπρίους, είτε για Τουρκοκυπρίους, πρόσθεσε.

Επίσης, αναφέρθηκε στις έρευνες, που θα αρχίσουν από την ExxonMobil. «Ελπίζω η Τουρκία να απόσχει από οποιαδήποτε εχθρική πράξη», δήλωσε. Σε ερώτηση εάν ζήτησε από τις ΗΠΑ την οποιαδήποτε στρατιωτική υποστήριξη για εξασφάλιση των ερευνών, είπε πως δεν επιθυμεί να εμπλακεί στρατός, αλλά εναπόκειται στις ΗΠΑ να προστατεύσουν τα δικά τους συμφέροντα. «Εμείς κάναμε ότι έπρεπε για να πετύχει το ενεργειακό μας πρόγραμμα», κατέληξε.