17 Μάρτιος 2018, 15:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μάρτιος 2018, 15:17

Οι ελληνικές προτάσεις εστάλησαν στην πΓΔΜ – Την Πέμπτη στα Σκόπια ο Κοτζιάς

  • Κρίσιμη επίσκεψη Κοτζιά στα Σκόπια – Παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» για Ελλάδα και πΓΔΜ
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Petros Giannakouris)

Στο προσκήνιο έρχονται και πάλι οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία της πΓΔΜ, καθώς η ελληνική πλευρά έχει στείλει ήδη τις προτάσεις της για συμφωνία, ενώ την Πέμπτη ο Νίκος Κοτζιάς θα επισκεφτεί επίσημα τα Σκόπια. Ο υπουργός Εξωτερικών αποφάσισε να στείλει τις προτάσεις του πριν το ταξίδι του στη γειτονική χώρα, προκειμένου να επισπευστούν οι συνομιλίες και γίνει προσπάθεια εξεύρεσης λύσης το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από την Ουάσινγκτον, τις οποίες επικαλείται η ιστοσελίδα hellasjournal.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στα Σκόπια είναι διαφορετική, καθώς παρατηρείται διγλωσσία στο θέμα των συζητήσεων με την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ εμφανίζεται έτοιμος να συζητήσει μια λύση, για να προχωρήσουν οι ενταξιακές ενέργειες της πΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ δεν θεωρεί εποικοδομητικές τις ελληνικές προτάσεις, κάνοντας λόγο για κάποιες παράλογες απαιτήσεις.

Στις προτάσεις του ο Νίκος Κοτζιάς περιλαμβάνει πέντε επιλογές για το όνομα, για όλες τις χρήσεις, και φαίνεται να προκρίνει το «Νόβα Ματσεντόνια» και το «Γκόρνα Ματσεντόνια» στη σλαβική γλώσσα. Το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν σχολίασε τις πληροφορίες αυτές, ούτε τοποθετήθηκε στο ερώτημα της ιστοσελίδας hellasjournal για το αν έχουν σταλεί οι ελληνικές προτάσεις.

Μέσα στο πακέτο των προτάσεων της Ελλάδας ξεκαθαρίζεται πως υπάρχει όρος για την αλλαγή του συντάγματος των Σκοπίων, με τον υπουργό Εξωτερικών να απορρίπτει μία «ελαφριά συμφωνία» και ζητά να περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο η άρνηση του αλυτρωτισμού.

  • ΠΗΓΗ: hellasjournal.com