17 Μάρτιος 2018, 13:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μάρτιος 2018, 13:12

Τουλάχιστον 14 νεκροί από το ναυάγιο προσφύγων στο Αγαθονήσι

  • Τραγωδία στους Παξούς: 15χρονος τουρίστας σκοτώθηκε από ταχύπλοο
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Τους 14 έφτασε ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο σκάφους με πρόσφυγες και μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή Πόρου, νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου. Το ξύλινο σκάφος στο οποίο επέβαιναν 20 μετανάστες και πρόσφυγες, βυθίστηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Το πρωί πλωτά του Λιμενικού ανέσυραν από τη θαλάσσια περιοχή το άψυχα σώματα έξι ατόμων (ενός άνδρα, δύο γυναικών και τεσσάρων παιδιών), ενώ αργότερα περισυλλέγησαν άλλοι 8 σοροί χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν πρόκειται για άνδρες, γυναίκες ή παιδιά. Μόλις τρεις άνθρωποι, δύο γυναίκες και ένας άνδρας, κατάφεραν να βγουν σώοι σε παραλία του Αγαθονησίου.

Από το πρωί στο σημείο της τραγωδία βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος στην οποία συμμετέχουν πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, δύο πλωτά, κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τρία αλιευτικά σκάφη ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, σκάφος της Frontex και παραπλέοντα πλοία.

Να μη συνηθίσουμε και να μην ανεχόμαστε να χάνονται άνθρωποι στα νερά του Αιγαίου 
Από την πρώτη στιγμή o υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας είναι ενήμερος για την εξέλιξη της επιχείρησης διάσωσης και θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για την διαχείριση του ζητήματος.

«Η νέα τραγωδία στο Αγαθονήσι υπογραμμίζει με τον χειρότερο και πιο θλιβερό τρόπο πως η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να συναρτάται ούτε από συμφέροντα διακινητών, ούτε από πολιτικές κρατών, ούτε να είναι έρμαιο της απελπισίας ανθρώπων», επισήμανε σε δήλωσή του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, εκφράζοντας την οδύνη του για το ναυάγιο στην περιοχή νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε ούτε πρέπει να συνηθίσουμε και να ανεχτούμε να χάνονται άνθρωποι, να χάνονται παιδιά στα νερά του Αιγαίου. Όμως είναι σαφές ότι η λύση βρίσκεται στα μέτρα προστασίας των ανθρώπων, στις ασφαλείς διαδικασίες και οδούς για τους πρόσφυγες και μετανάστες, στο αμείλικτο χτύπημα των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων και εμπορίας της ζωής».

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.