17 Μάρτιος 2018, 12:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μάρτιος 2018, 12:41

Δέσμευση της ENI για 4 γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

  • Δέσμευση της ENI για 4 γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
    (Φωτ.: philenews.com)

Κανονικά θα συνεχιστεί η συνεργασία της Κύπρου με την ιταλική ENI, για τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ. Τουλάχιστον άλλες τέσσερις γεωτρήσεις προβλέπει το γεωτρητικό πρόγραμμα και οι συμβατικές υποχρεώσεις της ιταλικής εταιρείας, οι οποίες θα προχωρήσουν κανονικά, όπως διαβεβαίωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Λάπο Πιστέλι τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

Το συνολικό πρόγραμμα της ΕΝΙ, με βάση τις υποχρεώσεις της στα συμβόλαια για τα τεμάχια 2,3,6,8 και 9 με την Κυπριακή Δημοκρατία, προέβλεπαν πέντε γεωτρήσεις, εκ των οποίων η πρώτη - στο κοίτασμα «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6 - υλοποιήθηκε. Με βάση τις συμφωνίες της ιταλικής εταιρείας με την Κυπριακή Δημοκρατία, στην πρώτη διετία ισχύος τους έχει δεσμευτεί για δύο δεσμευτικές ερευνητικές γεωτρήσεις, σε δύο από τα τεμάχια 2, 3 και 9. Παράλληλα, προβλέπονται δύο ερευνητικές γεωτρήσεις στο τεμάχιο 8.

Σε περίπτωση επιτυχιών και ανάλογα με τα ευρήματα προβλέπονται ακόμα μέχρι και εννέα γεωτρήσεις, δηλαδή, πέντε επιπλέον αυτών που είναι δεσμευτικές.

Η πρώτη επιπλέον γεώτρηση είναι στον ορίζοντα, αφού θεωρείται βέβαιο ότι θα πρέπει να προγραμματιστεί επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο 6 και το κοίτασμα «Καλυψώ» μετά την ολοκλήρωση των μελετών για το κοίτασμα που ανακαλύφθηκε, κάτι που προβλέπεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος Μαΐου.

Επίσης, η ΕΝΙ έχει προκαταρκτική ετοιμότητα για γεώτρηση και στο τεμάχιο 8, στον στόχο «Ερατοσθένης Νότιο 1». Εκεί έχει επεξεργαστεί όλα τα δεδομένα και έχει και τις σχετικές άδειες, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Φιλελεύθερου, τα τεχνικά και επιστημονικά τμήματα της ΕΝΙ έχουν ζητήσει ακόμα κάποιο χρόνο πριν ανάψουν το πράσινο φως για γεώτρηση ή γεωτρήσεις στο τεμάχιο 8.

  • ΠΗΓΗ: philenews.com