16 Μάρτιος 2018, 18:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάρτιος 2018, 17:56

Συνελήφθησαν οκτώ Έλληνες ναυτικοί, ύποπτοι για λαθρεμπόριο καυσίμων στη Λιβύη

  • Συνελήφθησαν οκτώ Έλληνες ναυτικοί, ύποπτοι για λαθρεμπόριο καυσίμων στη Λιβύη
    (Φωτ.: vesseltracker.com)

Με το σταγονόμετρο φτάνουν στην Ελλάδα οι πληροφορίες για την τύχη των οκτώ Ελλήνων ναυτικών που εργάζονται ως πλήρωμα στο δεξαμενόπλοιο LAMAR, με σημαία Τόγκο, και οι οποίοι συνελήφθησαν την Τετάρτη όταν κατασχέθηκε το πλοίο με την κατηγορία του λαθρεμπορίου καυσίμων στη Λιβύη.

Το πλοίο μέχρι και το τέλος του 2017 ανήκε σε ελληνική εταιρεία και από τον Ιανουάριο του 2018 είναι νιγηριανών συμφερόντων.

Το ύποπτο πλοίο εντοπίστηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, περίπου 8 μίλια ανοιχτά της κωμόπολης Αμπού Καμάς, κοντά στα σύνορα με την Τυνησία.

«Οι ναυτικές δυνάμεις κατάσχεσαν πετρελαιοφόρο με σημαία Τόγκο στα χωρικά ύδατα της χώρας, χωρίς άδεια από το κράτος της Λιβύης. Έχει την ονομασία LAMAR» ανέφερε ο εκπρόσωπος των λιβυκών ναυτικών δυνάμεων στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Οι οκτώ ναυτικοί έχουν παραπεμφθεί στο γενικό εισαγγελέα, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες καθώς η Ελλάδα δεν διαθέτει διπλωματική αποστολή στο Τόγκο, για να έρθει σε επαφή με τις τοπικές Αρχές και τους ναυτικούς.


(Φωτ.: AFP)

Σύμφωνα με το Reuters το πλοίο, που μετέφερε 950.000 λίτρα καυσίμου, βρισκόταν στα χωρικά ύδατα της Τυνησίας πριν διακόψει τον αναμεταδότη του στις 7 Μαρτίου, μια συνήθης πρακτική των λαθρεμπόρων.

Η δυτική ακτή της Λιβύης είναι ένα σημείο απόπλου για το λαθρεμπόριο βαρέως επιδοτούμενης βενζίνης σε γειτονικές χώρες όπως η Τυνησία και η Μάλτα όπου οι τιμές λιανικής είναι πολύ υψηλότερες.