17 Μάρτιος 2018, 22:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μάρτιος 2018, 21:28

Ένα ταξίδι στην ιστορία του ποντιακού ελληνισμού με τη «Χαλαμονή» του Α. Παυλίδη που παρουσιάστηκε στο ΠΑΜΑΚ (βίντεο)

  • (Βίντεο: Atlas TV Κεντρικής Μακεδονίας)

Η ποντιακή λύρα πρωταγωνίστησε στην εκδήλωση της Τετάρτης 14 Μαρτίου, στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου Χαλαμονή του πρόεδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, Αντώνη Παυλίδη. Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων, μαθητές τμημάτων εκμάθησης ποντιακής διαλέκτου και απλός κόσμος που ήθελε να έρθει πιο κοντά στον ποντιακό πολιτισμό.

Μέσα από το βιβλίο ξεδιπλώνεται μια ιστορία θαυμάτων, ανθρωπιάς, χαράς, πόνου και διεκδίκησης σε μια απόπειρα καταγραφής της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού.

Στην παρουσίαση του βιβλίου εκτός του συγγραφέα και του πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέα Ζαπράνη συμμετείχαν η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και ο ιστορικός και σχολικός σύμβουλος ΔΕ δρ Πολύβιος Στράντζαλης, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης.

«Χαλαμονή» στην ποντιακή διάλεκτο σημαίνει χαλασμός καταστροφή. Το βιβλίο είναι μια εξαιρετική προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού που καθηλώνει τον αναγνώστη με τις αλήθειες που παρουσιάζει» ανέφερε η Βούλα Πατουλίδου στην κάμερα του Atlas TV Κεντρικής Μακεδονίας. Από την πλευρά του ο συγγραφέας Αντώνης Παυλίδης ανέφερε ότι το βιβλίο βασίζεται σε αληθινά γεγονότα για το οποίο εργάστηκε οκτώ χρόνια μετά από παρατεταμένη έρευνα. Την εκδήλωση πλαισίωσε ο Μιχάλης Καλιοντζίδης που ερμήνευσε το παραδοσιακό τραγούδι «Τη Τρίχας το γεφύριν» στην έναρξη της παρουσίασης και το «Έι κιτί πατρίδα» στο κλείσιμό της.