16 Μάρτιος 2018, 16:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάρτιος 2018, 16:04

Η ΣΕΚΑΠ στα χέρια της Japan Tobacco

  • Η ΣΕΚΑΠ στα χέρια της Japan Tobacco

Το πλειοψηφικό πακέτο της ρωσικής Donskoy Tabak συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, στην οποία ανήκει και η ΣΕΚΑΠ, εξαγόρασε η Japan Tobacco International (JTI) έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις. Τη συμφωνία-πακέτο ανακοίνωσε ο ιαπωνικός όμιλος, ο οποίος διευκρινίζει ότι η αλλαγή σκυτάλης στη ΣΕΚΑΠ θα γίνει το γ’ τρίμηνο του 2018 αφού ολοκληρωθεί η σχετική ρυθμιστική εκκαθάριση.

Πηγές κοντά στον επιχειρηματία τονίζουν ότι η συμφωνία δεν σχετίζεται με τα επεισόδια στην Τούμπα και δεν σηματοδοτεί τη φυγή του από την Ελλάδα, αλλά αντιθέτως ενισχύει τη ρευστότητα του ομίλου.

Η JTI, που έχει επιχειρήσεις σε περισσότερες από 120 χώρες, ανήκει κατά 33% στο ιαπωνικό δημόσιο και στην Ελλάδα διαθέτει τα προϊόντα της από τη δεκαετία του 1980. Στην ελληνική αγορά είναι η δεύτερη εταιρεία προϊόντων καπνού με τις μάρκες Winston, Camel, Old Holborn και Logic. Επίσης η JTI Hellas έχει την ευθύνη των αγορών Κύπρου και Μάλτας.

Σε μια λιτή ανακοίνωση του Ιβάν Σαββίδη προς τους συνεργάτες του αναφέρεται ότι αποφάσισε να μεταβιβάσει τα μερίδια του εξαιτίας της συρρίκνωσης των πωλήσεων αλλά και λόγω των σημαντικών αυξήσεων των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

«Η εξαγορά αυτή αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε την πρώτη θέση μας στην αγορά της Ρωσίας. Για αρκετά χρόνια η αγορά αυτή αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο της αύξησης των κερδών του ομίλου μας», σχολίασε ο πρόεδρος των Παγκόσμιων Επιχειρήσεων Καπνού Mutsuo Iwai αναφερόμενος στην Donskoy Tabak.