16 Μάρτιος 2018, 21:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάρτιος 2018, 18:06

Κίνα: Νοσοκομείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς μέσα στην Απαγορευμένη Πόλη

  • Κίνα: Νοσοκομείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς μέσα στην Απαγορευμένη Πόλη
    (Φωτ.: EPA / Rolex Dela Pena)

Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του το Νοσοκομείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ή κοινώς νοσοκομείο για αρχαία κειμήλια) το οποίο στεγάζεται στο Μουσείο των Παλατιών, γνωστό και ως Απαγορευμένη Πόλη. Το Μουσείο ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2016, καλύπτει έκταση 13.000 τ.μ. και διαθέτει τα πιο προηγμένα τμήματα συντήρησης. Όπως εξηγεί η αναπληρώτρια διευθύντρια του Μουσείου των Παλατιών Σονγκ Ζιρόνγκ, δεν είναι μόνο οι ζωντανοί που χρειάζονται ιατρικές εξετάσεις αλλά και τα πολιτιστικά κειμήλια, προκειμένου να διατηρηθούν για αιώνες. Το ιδιαίτερο αυτό νοσοκομείο διαθέτει εργαστήριο με λέιζερ στο οποίο Έλληνες και Κινέζοι επιστήμονες μοιράζονται κοινές εμπειρίες διατήρησης αρχαίων κειμηλίων, καθώς και ένα κέντρο εκπαίδευσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Διατήρησης Ιστορικών και Καλλιτεχνικών Έργων (IIC).

Το Μουσείο Παλατιών ήταν το βασιλικό ανάκτορο στο οποίο έμενε ο αυτοκράτορας μαζί με τις παλλακίδες, το υπουργικό συμβούλιο και γενικά όλους τους αυλικούς την περίοδο μεταξύ 1420 και 1912.

Σήμερα στεγάζει πάνω από 1,8 εκατ. πολιτιστικά κειμήλια. Την ιδέα για τη δημιουργία του νοσοκομείου είχε η Σονγκ την εποχή που σπούδαζε Χημεία, συγκεκριμένα όταν έκανε το διδακτορικό της για τα στοιχειώδη σωματίδια της ύλης.

Τα αρχαία κειμήλια μεταφέρονται από ένα υπόγειο βάθους 20 μέτρων, με έναν ανελκυστήρα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για εργασίες αποκατάστασης, αφού πρώτα εξεταστούν και αναλυθούν λεπτομερώς. Οι αρμόδιοι φορείς ευελπιστούν ότι σύντομα θα γίνει πόλος έλξης τουριστών οι οποίοι θα μπορούν να το επισκεφθούν και να παρακολουθήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι «γιατροί» αποκαθιστούν τα αρχαία αντικείμενα. Για το λόγο αυτόν έχει σχεδιαστεί ένας μακρύς διάδρομος με γυάλινα παράθυρα από τα οποία θα βλέπουν τη διαδικασία.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κ.Ηλ.