16 Μάρτιος 2018, 12:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάρτιος 2018, 12:21

Τρίτο «όχι» στην έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών

  • Τρίτο «όχι» στην έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών
    Οι Τούρκοι αξιωματικοί βγαίνουν από τον Άρειο Πάγο (φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Το Συμβούλιο Εφετών ομόφωνα, και με βάση και την πρόταση της εισαγγελέως Έδρας Ευγενίας Κυβέλου, απέρριψε την τρίτη αίτηση των τουρκικών Αρχών για την έκδοση των 8 αξιωματικών που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη. Το δικαστήριο έκρινε πως υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι οι εκζητούμενοι δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης στην Τουρκία, καθώς και ότι υπάρχει κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελιστική συμπεριφορά.

Επιπλέον, το Συμβούλιο θεωρεί ότι τρία από τα οκτώ αδικήματα που περιλαμβάνονται στο ένταλμα «εισάγονται απαραδέκτως» καθώς δεν συνοδεύονται από νέα στοιχεία, ενώ τα υπόλοιπα πέντε αδικήματα είτε θεωρήθηκαν παντελώς αόριστα είτε δεν επιτρέπεται η έκδοση γι’ αυτά.

Η Άγκυρα στο τρίτο ένταλμα σύλληψης κατηγορεί τους οκτώ στρατιωτικούς για απόπειρα κατάργησης της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας, για απόπειρα κατάργησης της συνταγματικής τάξης, για απόπειρα κατάργησης της Εθνοσυνέλευσης, για συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, για απόπειρα δολοφονίας εκ προθέσεως, για λιποταξία σε ξένη χώρα, για κλοπή στρατιωτικού υλικού, και για πρόκληση φθοράς σε στρατιωτικό υλικό.

Το βίντεο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα δεν αποτέλεσε στοιχείο της διαδικασίας, ενώ ο συνήγορος των «8» υποστήριξε ότι δεν έχει κανένα ποινικό ενδιαφέρον. Στο δικαστήριο κατέθεσαν ως μάρτυρες ο πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Γιάννης Ιωαννίδης και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης.