14 Δεκέμβριος 2013, 12:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:45

Μεγάλο αφιέρωμα στη σύγχρονη ποίηση των Ποντίων της ΕΣΣΔ

  • Μεγάλο αφιέρωμα στη σύγχρονη ποίηση των Ποντίων της ΕΣΣΔ

Ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος», πραγματοποίησε «Αφιέρωμα στη σύγχρονη ποίηση των Ποντίων της ΕΣΣΔ» με την Παρουσίαση Βιβλίου «Πατρίδα μ’ Αραεύω σε» του συμπατριώτη Νίκου Γεωργιάδη (Κιόλιαλη). Και λέγεται Κιόλιαλης, γιατί οι παππούδες του ζούσαν στην Κιόλια στην περιοχή του Κάρς εκεί… στην αλησμόνητη Πατρίδα του Πόντου, την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου στην αίθουσα του.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου κ.Σοφία Σαββίδου (Δημοτική Σύμβουλος Αγ.Βαρβάρας) αφού χαιρέτησε τους καλεσμένους τόνισε μεταξύ άλλων «Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, ο σύλλογος προσπαθεί με όσες δυνάμεις έχει να συνεχίζει το σημαντικό και αξιόλογο έργο του.

Στη σημερινή εποχή με τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες , την εποχή με τις συνεχείς προκλήσεις, εμείς είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε. Κάθε μέρα να αναλογιζόμαστε και το χρέος που μας βαραίνει, γιατί πρέπει να διατηρήσουμε τις ρίζες μας γερές.»

Ακολούθησε η παρουσίαση του Συγγραφέα κ.Νίκου Γεωργιάδη καθώς και της Ποιητικής Συλλογής του «Πατρίδα μ’ Αραεύω σε» από τους Ιστορικούς κ.Βλάσση Αγτζίδη, κ.Βασίλη Τσεγκελίδη και τον Συγγραφέα & Ποιητή της Ποντιακής Διαλέκτου κ.Κυριάκο Σαχανίδη, οι οποίοι ανέφεραν «…Ο κ.Γεωργιάδης είναι ένας αυθεντικός λαϊκός ποιητής , που γράφει, μελοποιεί και τραγουδά στη μητρική του γλώσσα, δηλαδή στην ποντιακή μορφή της ελληνικής, όπως διατηρείται ακόμα εν ζωή στους Πόντιους πρόσφυγες από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Σε αυτή την ενδιαφέρουσα ποιητική συλλογή περιγράφει αυτό που ενσαρκώνει βιωματικά, την κοινωνική και πολιτική εμπειρία του Ελλήνων του Πόντου και ειδικά εκείνων που με την Μικρασιατική καταστροφή κατέφυγαν στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και πολύ αργότερα έφτασαν στη μητέρα Ελλάδα και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν.

Είναι ένας από τους λίγους λαϊκούς ποιητές της προσφυγικής σοβιετικής ποντιακής διασποράς. Τα ποιήματά του και τα τραγούδια του, από την εποχή που ζούσε στην Κεντρική Ασία (Καζακστάν) και στη συνέχεια στον Καύκασο λειτουργούσαν αυθεντικά και λυτρωτικά μέσα στις εκτοπισμένες κοινότητες. Βοηθούσαν τον καταπιεσμένο λαό να αντέξει τις καθημερινές δυσκολίες και δημιουργούσαν χαρούμενη διάθεση τις ώρες της ξεκούρασης, του γλεντιού, αλλά και των ιδιαίτερων κοινωνικών εκδηλώσεων…»

Η παρουσία μελών και φίλων του Συλλόγου, του Δημάρχου κ.Γ.Καπλάνη, του Αντιπεριφερειάρχη Αττικής κ.Παπαντωνίου, του Δημ. Συμβούλου κ.Σ.Σαββίδη, του Επίτ.Προέδρου του Συλλόγου κ.Γ.Σαββίδη, των εκπροσώπων ποντιακών και τοπικών σωματείων γέμισε την αίθουσα και δημιούργησε μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα.
Το κοινό παρακολούθησε με εξαιρετικό ενδιαφέρον τόσο τις εισηγήσεις όσο και τις απαγγελίες ποιημάτων καθώς και τα χορευτικά από το παιδικό και το τμήμα ενηλίκων του Συλλόγου.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Συγγραφέας κ.Νικ.Γεωργιάδης προσυπόγραψε τα Βιβλία που αγόρασαν οι καλεσμένοι και έφυγαν όλοι ευχαριστημένοι και γεμάτοι εμπειρίες.

Επίσης συγκεντρώθηκαν τρόφιμα και φάρμακα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Πόλης , δίνοντας μια ανάσα ζωής στους συνανθρώπους που έχουν πληγεί σοβαρά από την κρίση.

Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας "Ο Φάρος"
Δείτε τα στοιχεία του Συλλόγου

Gallery