15 Μάρτιος 2018, 17:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μάρτιος 2018, 17:23

Συνεχίζεται η εκταφή Ελλήνων πεσόντων στην Αλβανία – Έχουν εντοπιστεί 108 λείψανα (βίντεο)

  • Συνεχίζεται η εκταφή Ελλήνων πεσόντων στην Αλβανία – Έχουν εντοπιστεί 108 λείψανα (βίντεο)
    Στιγμιότυπο από τον εντοπισμό των πρώτων λειψάνων Ελλήνων πεσόντων, το 1940, στο αλβανικό έδαφος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / STR)

Συγκλονιστικές στιγμές ζουν όλοι όσοι συμμετέχουν στην αναζήτηση, την εκταφή και τον προσδιορισμό της ταυτότητας των Ελλήνων πεσόντων στο Τεπελένι (Ντραγκότ) της Αλβανίας, κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου 1940-41.

Η έρευνα προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί τα οστά 108 πεσόντων.

Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, έχει ήδη δημιουργηθεί βάση δεδομένων δειγμάτων αίματος των συγγενών/απογόνων των πεσόντων, από το τμήμα Μοριακής Βιολογίας του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών που έχει αναλάβει και το δύσκολο έργο της ταυτοποίησης.

Έως τώρα, έχουν σταλεί περισσότερα από 360 στοιχεία ενδιαφερομένων μαζί με δείγματα αίματος για ταυτοποίηση των πεσόντων.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ
Σε εφαρμογή σχετικής διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας - Αλβανίας, συνεχίζονται οι εργασίες αναζήτησης, εκταφής, προσδιορισμού της ταυτότητας και ενταφιασμού των Ελλήνων Πεσόντων Στρατιωτικών σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία, κατά τη διάρκεια του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου 1940 - 41, στη περιοχή Dragot (Τεπελένι) Αλβανίας, οι οποίες ξεκίνησαν στις 22 Ιανουαρίου 2018.

Μέχρι τώρα έχει πραγματοποιηθεί η εκταφή των οστών 108 πεσόντων, χωρίς να έχουν ταυτοποιηθεί. Για την υλοποίηση της διαδικασίας ταυτοποίησης των εντοπιζόμενων οστών, έχει ήδη δημιουργηθεί βάση δεδομένων δειγμάτων αίματος των συγγενών/απογόνων των πεσόντων, από το τμήμα Μοριακής Βιολογίας του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών. Η υψηλή ανταπόκριση στη διαδικασία συγκέντρωσης δειγμάτων, αποτυπώνει το έντονο ενδιαφέρον εκ μέρους των συγγενών/απογόνων των πεσόντων. Έχουν αποσταλεί περισσότερα από 360 δείγματα αίματος από όλη την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων επικοινωνεί με το αρμόδιο προσωπικό του ΓΕΕΘΑ για παροχή περαιτέρω πληροφοριών. Τα αποτελέσματα από την διαδικασία ταυτοποίησης θα κοινοποιούνται στους, κατά περίπτωση, ενδιαφερομένους, ενώ αριθμητικά στοιχεία θα ανακοινώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα από το ΓΕΕΘΑ.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210-6573274 και 210-6575020 της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΓΕΕΘΑ κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.