15 Μάρτιος 2018, 13:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μάρτιος 2018, 12:42

Πού θα γίνουν το 10ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών και οι 13ες Αυγομαχίες

  • Πού θα γίνουν το 10ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών και οι 13ες Αυγομαχίες
    (Φωτ.: ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης)

Εφ’ όλης της ύλης συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Μαρτίου μετά από πρόσκληση του προέδρου του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στους προέδρους και χοροδιδασκάλους των σωματείων του, στα γραφεία του Συνδέσμου στη Δράμα.

Κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν ο προγραμματισμός και η οργάνωση του 10ου Παιδικού-Εφηβικού Περιφερειακού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, καθώς και των 13ων Περιφερειακών Αυγομαχιών.

Τη συζήτηση άνοιξε ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Γρηγόρης Κεσαπίδης ο οποίος καλωσόρισε τους εκπροσώπους των σωματείων και τους ευχαρίστησε που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του. Αργότερα το λόγο πήρε η αντιπρόεδρος της ΠΟΕ Χρύσα Μαυρίδου, η οποία χαιρέτισε με τη σειρά της τους παρευρισκομένους και αναφέρθηκε στις δράσεις της Ομοσπονδίας που αφορούν τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία, αλλά και το 14ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, το οποίο θα διεξαχθεί στη Λάρισα.

Ακολούθησε μια εποικοδομητική συζήτηση, κατά την οποία τέθηκαν προβληματισμοί αλλά και προτάσεις από τους προέδρους των σωματείων. Ο Σύνδεσμος έδωσε την απαιτούμενη προσοχή, ώστε να συζητηθούν στο ΔΣ για την υλοποίησή τους.

Αποφασίστηκε το 10ο Παιδικό-Εφηβικό Περιφερειακό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Απριλίου 2018 στην Κομοτηνή, στο κλειστό Γυμναστήριο ΣΕΦΑ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι η προετοιμασία των παιδιών-εφήβων για την συμμετοχή τους μελλοντικά στο Πανελλαδικό Φεστιβάλ της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, και διεξάγεται τα τελευταία εννέα χρόνια, σε διαφορετική πόλη κάθε φορά. Πρόκειται για μια μικρογραφία του πανελλαδικού φεστιβάλ, μέσω της οποίας μεταλαμπαδεύονται τα ήθη, τα έθιμα, η ιστορία και η κουλτούρα του ποντιακού ελληνισμού στις νεότερες γενιές. Περισσότεροι από 800 χορευτές από τα σωματεία του Έβρου, της Ροδόπης, της Ξάνθης, της Καβάλας και της Δράμας ενώνουν δυναμικά τα χέρια και δίνουν τα δικά τους μηνύματα αισιοδοξίας, φιλίας, αλληλεγγύης και ενότητας.

Κατά τη συνάντηση ορίστηκαν και οι συντονιστές-χοροδιδάσκαλοι. Συγκεκριμένα, για το νομό Δράμας ορίστηκαν η Δέσποινα Αμπρικίδου, ο Τάσος Κωστελίδης, η Σαλώμη Μιχαηλίδου και ο Γιώργος Τίρλας, για το νομό Καβάλας η Ιουλία Κιαχίδου, ο Χρήστος Πακαταρίδης και Ματίνα Τσουλφίδου, και για τη Θράκη η Σωτηρία Αμβροσιάδου και ο Στέλιος Νικολάου. Οι χοροί θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες.

Όσο για τη διοργάνωση των 13ων Περιφερειακών Αυγομαχιών, αποφασίστηκε να την αναλάβει φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λεκάνης «Οι Ρίζες», και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Απριλίου 2018, στη Λεκάνη νομού Καβάλας.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν η αντιπρόεδρος της ΠΟΕ Χρύσα Μαυρίδου, τα μέλη του ΔΣ του ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Βερβερίδης, Αθηνά Νακούση, Στάθης Περσίδης, Γιάννης Φουλίδης, και πολλοί πρόεδροι και εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων.