15 Μάρτιος 2018, 08:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μάρτιος 2018, 08:04

«Νόστος — Η Επιστροφή»: Έλληνες και Κύπριοι Αιγυπτιώτες γυρίζουν στην Αλεξάνδρεια

  • «Νόστος — Η Επιστροφή»: Έλληνες και Κύπριοι Αιγυπτιώτες γυρίζουν στην Αλεξάνδρεια
    Εικόνα από την Αλεξάνδρεια (φωτ.: Flickr / xiquinhosilva)

Υπό την αιγίδα του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και των ομολόγων του της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, προς τους οποίους απέστειλε επίσημη πρόσκληση, θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξάνδρεια το πρόγραμμα «Νόστος — Η Επιστροφή», που εντάσσεται στις δράσεις της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Το «Νόστος» θα πραγματοποιηθεί από 30 Απριλίου έως 6 Μαΐου 2018, με τις κύριες εκδηλώσεις να γίνονται στην Αλεξάνδρεια, όπου θα δώσουν το παρών 70 Έλληνες και 30 Κύπριοι Αιγυπτιώτες (ή απόγονοί τους), που έφυγαν από την Αίγυπτο με τα γεγονότα του '50.

Το ακριβές πρόγραμμα (που θα περιλαμβάνει και την ημερομηνία της παρουσίας των τριών προέδρων στις εκδηλώσεις της Αλεξάνδρειας) θα ανακοινωθεί μετά την τριμερή συνάντηση των συναρμόδιων υπουργών για τις Διασπορές των χωρών τους Τέρενς Κουίκ, Φώτη Φωτίου και Ναμπίλα Μακράμ, η οποία συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 12 Απριλίου.

«Το πρόγραμμα "Νόστος – Η Επιστροφή" στοχεύει στο να αναδειχθεί η Αλεξάνδρεια ως ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά-πολιτιστικά κέντρα του Ελληνισμού στη Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, η πρόσκληση των 100 Ελλήνων Αιγυπτιωτών είναι η απόδειξη του πόσο οι Αιγύπτιοι αγαπούν τον Ελληνισμό, αγαπούν Έλληνες και Κύπριους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αίγυπτο, που την αγαπούν τη χώρα αυτήν, ανεξάρτητα με το αν κάποιοι αναγκάστηκαν στη δεκαετία του '50 να φύγουν είτε για Ελλάδα και Κύπρο, είτε για άλλες χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου, όπως οι υποσαχάριες κλπ», τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.