14 Μάρτιος 2018, 11:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Μάρτιος 2018, 11:07

Παρέμβαση του Κρις Σπύρου στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την ονομασία της πΓΔΜ

  • Παρέμβαση του Κρις Σπύρου στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την ονομασία της πΓΔΜ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Συνολικά δέκα σελίδες είναι η έκταση της επιστολής που έστειλε ο Κρις Σπύρου στον Αντόνιο Γκουτέρες καθώς και στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την ονομασία της πΓΔΜ. Λίγες ημέρες πριν από το συλλαλητήριο που διοργανώνεται στη Νέα Υόρκη για το Σκοπιανό, ο γνωστός Ελληνοαμερικανός πολιτικός έκανε παρέμβαση τονίζοντας ότι μόνο τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να δώσουν μια μόνιμη λύση, με ένα όνομα πιο κατάλληλο στην εθνοτική σύνθεση των κατοίκων της πΓΔΜ. «Η σημερινή προσωρινά ονομαζόμενη Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM) δεν θα μπορέσει να διαβιώσει ειρηνικά και μόνιμα με τον όρο “Μακεδονία” στο όνομά της», σημειώνει.

Αυτή είναι η δεύτερη επιστολή του Κρις Σπύρου για την ονομασία της πΓΔΜ.

Στην πρώτη του επιστολή που εστάλη τον Ιανουάριο με αποδέκτη τον Μάθιου Νίμιτς, ο πρώην γερουσιαστής, διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου και πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας Αγια-Σοφιάς εξηγούσε γιατί οι πέντε προτάσεις του ειδικού διαμεσολαβητή που περιλαμβάνουν τον όρο «Μακεδονία» είναι ανιστόρητες, ανεφάρμοστες και δεν αποτελούν κάτι νέο ή διαφορετικό. Σε αυτή την επιστολή με βασικό αποδέκτη τον Αντόνιο Γκουτέρες τονίζεται ότι η περιοχή Βαρντάρσκα της πρώην Γιουγκοσλαβίας δεν είναι η Μακεδονία και οι κάτοικοί της, αν και το ισχυρίζονται, δεν είναι Σλαβομακεδόνες.

«Τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζοντας οριστικά ένα νέο έθνος με τον όρο “Μακεδονία” στο όνομά του, δίπλα στην ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας, καθίστανται άμεσος συνεργός σε μια καταφανή στρέβλωση της παγκόσμιας ιστορίας», προειδοποιεί ο Κρις Σπύρου, και προσθέτει ότι ο Οργανισμός θα πρέπει να ανταποκριθεί στην αποστολή του που είναι η πρόληψη των συγκρούσεων και η προώθηση της ειρήνης.

Διαβάστε ΕΔΩ όλη την επιστολή στα ελληνικά.