14 Μάρτιος 2018, 00:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Μάρτιος 2018, 08:15

Ημέρα του π: Γιατί γιορτάζει σήμερα η μαθηματική σταθερά

  • Ημέρα του π: Γιατί γιορτάζει σήμερα η μαθηματική σταθερά
    (Φωτ.: buzzviral.space)

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Μαρτίου (3.14) η Ημέρα του π, που είναι αφιερωμένη στη μαθηματική σταθερά π. Ορίζεται ως ο λόγος της περιφέρειας προς τη διάμετρο ενός κύκλου (π = C/d), ενώ με ακρίβεια οκτώ δεκαδικών ψηφίων είναι ίση με 3,14159265. Εκφράζεται με το ελληνικό γράμμα π από τα μέσα του 18ου αιώνα, παρότι επίσης μερικές φορές γράφεται ως pi. Από τα πρώτα δεκαδικά ψηφία που το αποτελούν πηγάζει και η 14η Μαρτίου (3.14), όπου κάθε χρόνο γιορτάζεται η Ημέρα του π. Πρώτος που όρισε την 14η Μαρτίου ως Ημέρα του π ήταν ο φυσικός Λάρι Σόου, πριν από 30 χρόνια (το 1988).

Ο αριθμός π εμφανίζεται χιλιάδες χρόνια πριν, σε αρχαίους πολιτισμούς, ακόμη και στην Αγία Γραφή! Ο αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, εφευρέτης και αστρονόμος Αρχιμήδης προσπάθησε να δώσει έναν ακριβή υπολογισμό του π το 250 π.Χ. χρησιμοποιώντας δύο πολύγωνα 96 όψεων, ένα μέσα σε κύκλο και ένα δεύτερο έξω. Υποστήριξε ότι η τιμή του π θα βρίσκεται μεταξύ των μηκών της περιμέτρου του κάθε πολυγώνου. Η θεωρία του αυτή ήταν ο πιο ακριβής υπολογισμός του π για εκείνη την εποχή.

Το σημερινό απολαυστικό Doodle, με το οποίο η Google γιορτάζει την Ημέρα του π, είναι φτιαγμένο από τον Ντομινίκ Άνσελ. Ο βραβευμένος σεφ ζαχαροπλαστικής και δημιουργός του περίφημου κρόνατ (κάτι ανάμεσα σε κρουασάν και ντόνατ)αποδίδει… φόρο τιμής σε αυτή τη μαθηματική σταθερά, με μια γλυκιά έμπνευση από το pi, χρησιμοποιώντας —τι άλλο– πίτα!