13 Μάρτιος 2018, 20:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μάρτιος 2018, 19:43

Τζίνα Χάσπελ, η νέα αρχηγός της CIA (φωτο)

  • Απόρρητο έγγραφο: Η CIA σχεδίαζε διχοτόμηση και ανταλλαγή πληθυσμών σε Κύπρο και Θράκη
    (Φωτ.: EPA / Olivier Douliery / POOL)

Και το όνομα αυτής Τζίνα Τσέρι Χάσπελ. Πρόκειται για τον άνθρωπο που επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ για να ηγηθεί της CIA, αφού ο προκάτοχός της Μάικ Πομπέο κλήθηκε να καλύψει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών μετά την απόλυση του Ρεξ Τίλερσον, άλλοτε στενού φίλου και συνεργάτη του Αμερικανού προέδρου.

Με την προαγωγή της η Χάσπελ γίνεται η πρώτη γυναίκα που παίρνει στα χέρια της το πηδάλιο της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Η νέα υποδιοικήτρια της CIA δήλωσε ενθουσιασμένη με την προαγωγή της. «Ύστερα από 30 χρόνια ως αξιωματούχος της CIA ήταν τιμή μου που υπηρέτησα ως αναπληρώτρια διευθύντρια δίπλα στον Μάικ Πομπέο τον περασμένο χρόνο. Είμαι ευγνώμων στον πρόεδρο Τραμπ για την ευκαιρία. Ελπίζω να φανώ αντάξια της εμπιστοσύνης του σε εμένα, να με επιλέξει για τη θέση της επόμενης διευθύντριας της CIA» είπε σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post.


Η νέα, ακριβοθώρητη διευθύντρια της CIA (φωτ.: the oss society)

Αν και η ανέλιξη της δεν ήταν αναμενόμενη, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2017 που έγινε υποδιοικήτρια της CIA ήταν σαφές πως ο Ντόναλντ Τραμπ τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση στο πρόσωπό τους. Γεννημένη τον Οκτώβριο του 1956, η Τζίνα Τσέρι Χάσπελ έχει μια καριέρα που πολλοί συνάδελφοί της στις μυστικές υπηρεσίες θα ζήλευαν. Έχει βραβευτεί για τις υπηρεσίες της σε επικίνδυνες αποστολές αλλά και ως σταθμάρχης της CIA στο εξωτερικό.

Ωστόσο το όνομά της έχει συνδεθεί με τις καταγγελίες για χρήση ανορθόδοξων μεθόδων κράτησης σε μυστική φυλακή της Ταϊλάνδης, βασανιστήρια υπόπτων για συμμετοχή στην αλ Κάιντα αλλά και καταστροφή κασετών ανακρίσεων που αποδείκνυαν πολλές από τις καταγγελίες.

Η έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης για την υπόθεση έληξε χωρίς αποτέλεσμα και χωρίς ποτέ να απαγγελθούν κατηγορίες.

Όταν ανέλαβε τα καθήκοντα της υποδιοικήτριας της CIA, ο γερουσιαστής Σέλντον Γουάιτχαουζ είχε εκφράσει την ανησυχία του «για αναφορές σχετικά με το συγκεκριμένο άτομο, που εμπλέκεται σε μη εγκεκριμένη καταστροφή κασετών ανακρίσεων, οι οποίες κατέγραφαν τη χρήση βασανιστηρίων σε βάρος δύο κρατούμενους της CIA. Όπως ανέφεραν οι συνάδελφοί μου γερουσιαστές Γουάιντεν και  Χάινριχ, υπάρχουν απόρρητες πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι η Χάσπελ δεν είναι κατάλληλη για την θέση της υποδιοικήτριας της CIA και ζητώ κι εγώ μαζί τους των αποχαρακτηρισμό των πληροφοριών αυτών».