13 Μάρτιος 2018, 17:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μάρτιος 2018, 16:10

Απίστευτο: Βρέθηκαν περισσότερα από 500 «γονίδια εξυπνάδας»!

  • Έρευνα: Η διπολική διαταραχή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για Πάρκινσον
    (Φωτ.: Wikimedia Commons)

Περισσότερα από 500 γονίδια που συνδέονται με την ανθρώπινη νοημοσύνη ανακαλύφθηκαν στο πλαίσιο μιας νέας βρετανοαμερικανικής γενετικής έρευνας, της μεγαλύτερης του είδους μέχρι σήμερα. Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια Εδιμβούργου, Σαουθάμπτον και Harvard, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρ Ντέιβιντ Χιλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογικής ψυχιατρικής Molecular Psychiatry, σύμφωνα με το New Scientist και τη βρετανική εφημερίδα Telegraph, ανέλυσαν στοιχεία και συνέκριναν το DNA άνω των 240.000 ανθρώπων.

Εντόπισαν έτσι 538 γονίδια και 187 περιοχές του γονιδιώματος που σχετίζονται με τη διανοητική ικανότητα. Μερικά από αυτά τα γονίδια έχουν ήδη βρεθεί να συνδέονται και με άλλα πράγματα, όπως η μακροζωία.

Τα «γονίδια της εξυπνάδας» –ορισμένα τουλάχιστον από αυτά– φαίνεται να βελτιώνουν τη μετάδοση των σημάτων μεταξύ των νευρώνων σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, και παράλληλα να προστατεύουν από την άνοια και τον πρόωρο θάνατο. Όπως είπε ο Χιλ, «οι άνθρωποι με ανώτερο επίπεδο νοητικής λειτουργίας τείνουν επίσης να έχουν καλύτερη σωματική υγεία και να ζουν περισσότερο». 

Παρά όμως την ανακάλυψη αυτών των γονιδίων, είναι ακόμη δύσκολο να προβλέψει κανείς την εξυπνάδα ενός παιδιού μέσω ανάλυσης του DNA του. Όταν οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα γονίδια που βρήκαν για να προβλέψουν τη νοημοσύνη μιας ομάδας άλλων ανθρώπων, ήταν σε θέση να προβλέψουν μόνο το 7% των διαφορών που είχαν τα άτομα αυτά μεταξύ τους, όσον αφορά το δείκτη νοημοσύνης.

Έστω κι έτσι, πάντως, σε αυτό τον μικρό βαθμό, είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες δήλωσαν ότι μπόρεσαν να κάνουν μια πρόβλεψη για το δείκτη νοημοσύνης με βάση δείγμα σάλιου ή αίματος που έχει ληφθεί για να γίνει ανάλυση γενετικού υλικού.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το 50% έως 80% των διαφορών της γενικής νοημοσύνης μεταξύ των ανθρώπων έχει γενετική βάση, ενώ το υπόλοιπο σχετίζεται με την ανατροφή, την εκπαίδευση και γενικότερα με το περιβάλλον.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ασφαλές περιβάλλον, με κατάλληλη διατροφή, χωρίς να εκτίθενται σε μεγάλη ρύπανση, και τα οποία λαμβάνουν μια αγωγή με πολλά ερεθίσματα, έχουν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ εξυπνάδας και υψηλότερο IQ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΔρ.