13 Μάρτιος 2018, 15:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μάρτιος 2018, 14:59

Ο ΟΗΕ εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης της ειρηνευτικής δύναμης του στην Κύπρο

  • Ο ΟΗΕ εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης της ειρηνευτικής δύναμης του στην Κύπρο
    (Φωτ.: unmultimedia.org)

Μικρή μείωση στο στρατιωτικό προσωπικό της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που βρίσκεται στην Κύπρο προτείνει ο Γ.Γ. του οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες, στη βάση στρατηγικής αξιολόγησης.

Αν και πρόκειται για μείωση προσωπικού μόλις 26 ατόμων, προκαλεί εντύπωση η πρόταση του Γ.Γ. του ΟΗΕ σε μια περίοδο που υπάρχει γενικότερη ένταση με την Τουρκία.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες προτείνει ωστόσο αύξηση του προϋπολογισμού κατά 1.150.000 δολάρια, ώστε ο προϋπολογισμός να φτάσει τα 55.152.000 δολάρια. Ο προϋπολογισμός αφορά την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2018 έως τις 30 Ιουνίου 2019. 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρει ότι η ειρηνευτική δύναμη θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στη δημιουργία συνθηκών που θα συμβάλουν στην επίτευξη συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού και την επιστροφή της χώρας σε κανονικές συνθήκες. Τονίζει ότι την περίοδο έως και το 2019 η ειρηνευτική δύναμη θα συνεχίσει τον σχεδιασμό της μεταβατικής περιόδου έπειτα από ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, σε συνεργασία με τη γραμματεία του ΟΗΕ. Επίσης, αναφέρει, ότι θα συνεχίσει «να λειτουργεί ως σύνδεσμος και να στηρίζει τις ομάδες που επιδιώκουν να ενισχύσουν τη συμβολή τους στην ειρηνευτική διαδικασία, καθώς και τις προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων».