12 Μάρτιος 2018, 23:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μάρτιος 2018, 23:22

Ντιμιτρόφ: Οι δημόσιες δηλώσεις γίνονται κόκκινες γραμμές

  • Ντιμιτρόφ για Συμφωνία Πρεσπών: Είμαστε πολύ κοντά στο κλείσιμο ενός ζητήματος που ήταν ανοιχτό 27 χρόνια
    Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Αισιόδοξος παραμένει ο Νίκολα Ντιμιτρόφ για την εξεύρεση λύσης για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων αλλάζει καθημερινά. Ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Πολωνό ομόλογό του, επισήμανε ότι πρέπει να ενημερώνονται οι πολίτες για τις εξελίξεις, αλλά κάποια πράγματα δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται.

«Όσο πιο ξεκάθαροι είμαστε με τον κόσμο, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να βρούμε κοινή γλώσσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Κάνω διαρκώς αυτή την έκκληση όχι μόνο σε εμάς, αλλά και στην άλλη πλευρά, ότι πρέπει να συγκεντρωθούμε σε αυτή τη διαδικασία», ανέφερε, σύμφωνα με την αλβανική ιστοσελίδα Telegrafi.

Αν επαναλαμβάνουμε δημόσιες τοποθετήσεις, αυτές μετατρέπονται σε κόκκινες γραμμές, υποστήριξε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Αναφερόμενος στην ουσία των διαπραγματεύσεων ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, επισήμανε: «Κάνουμε τα πάντα για έναν αξιοπρεπή συμβιβασμό και για τις δύο πλευρές. Δεν είναι τα πάντα στα χέρια μας. Δύο ευρωπαϊκές χώρες στον 21ο αιώνα, που μοιράζονται τη γεωγραφική περιοχή Μακεδονία, πρέπει να βρουν έναν τρόπο να μοιραστούν και μια τέτοια πολιτιστική κληρονομιά, ακόμη κι αν ο όρος σημαίνει διαφορετικά πράγματα».

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ δεν έδωσε νέες πληροφορίες όταν ρωτήθηκε σχετικά με το πότε θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια με το προσχέδιο του συμφώνου. Παράλληλα, είπε πως το θέμα της ονομασίας θα είναι ένα από τα πρώτα ζητήματα που θα συζητηθούν στη συνάντησή του την Τρίτη με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Γουές Μίτσελ.