12 Μάρτιος 2018, 22:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μάρτιος 2018, 21:29

Θεσσαλονίκη: Πολίτες από 60 χώρες παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο την τελευταία 5ετία

  • θεσσαλονικη 2
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πολίτες από το Περού, τη Χιλή, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, ακόμη και από την Αγία Λουκία (νησιωτικό κράτος στην ανατολική Καραϊβική) επέλεξαν να ανέβουν τα... σκαλιά του δημαρχείου της Θεσσαλονίκης και να ενώσουν τις ζωές τους με πολιτικό γάμο.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Τμήμα Πολιτικών Γάμων του Δήμου Θεσσαλονίκης, στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για το διάστημα από 2012 έως το 2017, τελέστηκαν συνολικά 3.712 πολιτικοί γάμοι, με τους περισσότερους να γίνονται τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο αλλά και τους φθινοπωρινούς μήνες, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Το 86,37% των πολιτικών γάμων αφορούσε Έλληνες, ενώ το 13,63% ήταν γάμοι ανάμεσα σε Έλληνες και αλλοδαπούς ή σε αλλοδαπούς διαφόρων εθνικοτήτων. Συγκεκριμένα, πολίτες 60 διαφορετικών εθνικοτήτων από τις πέντε ηπείρους παντρεύτηκαν στο δημαρχιακό μέγαρο της πόλης, με τους Βαλκάνιους να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις.

Μέσα σε αυτή την πενταετία, η μεγαλύτερη σε ηλικία νύφη που παρουσιάστηκε στο δημαρχείο ήταν 81 και η μικρότερη 17 χρόνων, ενώ ο μεγαλύτερος γαμπρός ήταν 87 και ο μικρότερος 19 ετών. Σύμφωνα με τα στατιστικά, το 20% των γυναικών που παντρεύονται είναι μεγαλύτερες σε ηλικία από τον σύζυγό τους, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας που αποφασίζουν να αφήσουν την εργένικη ζωή (άντρες και γυναίκες) είναι από 30-39 ετών.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, το 70% των γυναικών είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης και το 50% στον τελευταίο μήνα της κύησης.

Επίσης, το 89% των πολιτών δηλώνουν χριστιανοί ορθόδοξοι στο θρήσκευμα, ενώ το υπόλοιπο 11% δηλώνει είτε άλλο θρήσκευμα, είτε δεν δηλώνει καθόλου.