12 Μάρτιος 2018, 12:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μάρτιος 2018, 12:46

Ο Πούτιν διέταξε την κατάρριψη τουρκικού Boeing που απειλούσε την Ολυμπιάδα του Σότσι

  • Πούτιν: Η παγκοσμιοποίηση ευθύνεται για την τραγωδία στην Κριμαία
    (Φωτ.: Alexei Druzhinin / Sputnik / Kremlin Pool)

Την αποκάλυψη ότι είχε δώσει το πράσινο φως ώστε να γίνει η κατάρριψη ενός επιβατικού αεροπλάνου που φερόταν να αποτελεί απειλή για τη χειμερινή Ολυμπιάδα του Σότσι, έκανε ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο δίωρης διάρκειας ντοκιμαντέρ με τον τίτλο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με το Reuters, είπε στον δημοσιογράφο Αντρέι Κοντράσοφ –ο οποίος τον Ιανουάριο ανέλαβε και χρέη εκπροσώπου Τύπου της προεκλογικής του εκστρατείας–, ότι στις 7 Ιανουαρίου 2014 έλαβε ένα τηλεφώνημα από τις μυστικές υπηρεσίες σχετικά με ένα ύποπτο αεροσκάφος. Το τηλεφώνημα έγινε λίγο πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων και αφορούσε ένα Boeing 737-800 της τουρκικής αεροπορικής εταιρείας Pegasus Airlines που είχε απογειωθεί από το Χάρκοβο της Ουκρανίας με 110 επιβαίνοντες.

«Μου είπαν ότι αεροπειρατές είχαν καταλάβει ένα αεροσκάφος που πετούσε προς την Κωνσταντινούπολη και απαιτούσαν να προσγειωθεί στο Σότσι», αναφέρει ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Όπως λέει, στη συνέχεια, όταν ενημερώθηκε ότι η διαδικασία σε μια τέτοια περίπτωση προέβλεπε την κατάρριψη του αεροσκάφους, η εντολή του ήταν «ενεργήστε σύμφωνα με το σχέδιο».

Τελικά, όπως αποδείχθηκε, η πληροφορία για την αεροπειρατεία αλλά και για τον επιβάτη που φερόταν να έχει βόμβα μέσα στο αεροσκάφος ήταν λανθασμένη.

Το ντοκιμαντέρ Πούτιν αναμένεται να κυκλοφορήσει πριν από τις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, ωστόσο ήδη κάποια ενδιαφέροντα αποσπάσματά του έχουν δει το φως της δημοσιότητας.