12 Μάρτιος 2018, 12:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μάρτιος 2018, 12:48

Πού βρίσκεται ο Ιβάν Σαββίδης; – Τι λέει ο νόμος για την οπλοφορία στα γήπεδα

  • Σε δίκη παραπέμπονται ο Ιβάν Σαββίδης και ο Λιούμπος Μίχελ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του Ιβάν Σαββίδη και ακόμη τεσσάρων ατόμων που εισέβαλαν χθες στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας κατά τη διάρκεια του ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, καθώς αναζητούνται στο πλαίσιο του αυτοφώρου για παραβάσεις του νόμου περί αθλητικής βίας και για παράνομη εισβολή σε αθλητικό χώρο. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως στο ένταλμα αναζήτησης δεν υπάρχει αναφορά στο ζήτημα του όπλου, εφόσον φέρεται να το κατέχει νόμιμα και δεν το έβγαλε από τη θήκη του.

Από το περιβάλλον του Ιβάν Σαββίδη τονίζεται ότι ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ οπλοφορεί νόμιμα, ύστερα από απειλές που έχουν δεχθεί τόσο ο ίδιος, όσο και συνεργάτες του κι ότι πάνω στην ένταση του αγώνα ξέχασε να το αφήσει πριν μπει στον αγωνιστικό χώρο.

Ωστόσο, ο Νόμος 3169/03 αναφέρει τις υποχρεώσεις όσων έχουν νόμιμη κατοχή όπλου, αστυνομικούς και απλούς πολίτες, και ισχύει φυσικά ακόμη και για τους αστυνομικούς που πηγαίνουν στα γήπεδα για τα μέτρα ασφαλείας των αγώνων και παραβρίσκονται μέσα στον αγωνιστικό χώρο.


(Φωτ.: Intime)

Σύμφωνα το policenews.eu, κάθε πολίτης που φέρει νόμιμα άδεια οπλοφορίας και οπλοκατοχής, πρέπει να φέρει το όπλο σε σημείο επάνω του που δεν είναι ορατό προς τρίτους, με όλα τα προβλεπόμενα του κατόχου για ασφαλή εναπόθεση και χωρίς κίνδυνο εκπυρσοκρότησης. Δηλαδή να βρίσκεται σε ειδική θήκη ασφαλείας ή τσαντάκι ειδικά κατασκευασμένο για χρήση όπλου.

Κάθε νόμιμα κάτοχος όπλου με ειδική άδεια που δίδεται από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και αναγράφει επάνω όλα τα στοιχεία του κατόχου του όπλου, καθώς και τον τύπο και μοντέλο του όπλου με τον μοναδικό αριθμό ταυτότητας που φέρει, απαγορεύεται να φέρει το όπλο εντός αγωνιστικών χώρων, δικαστικών αιθουσών, σε συναυλίες ή συναθροίσεις μεγάλου όγκου ατόμων, όπου υπάρχει κίνδυνος να εκπυρσοκροτήσει το όπλο και να προκαλέσει τον πανικό ή ακόμα και απώλεια.

Αν ο κάτοχος του όπλου διαπιστωθεί ότι φέρει το όπλο σε μέρος που απαγορεύεται, ακολουθείτε η αυτόφωρη διαδικασία, η ανάκληση της άδειας οπλοφορίας και οπλοκατοχής και ποινή φυλάκισης έως 24 μήνες.