12 Μάρτιος 2018, 08:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μάρτιος 2018, 07:53

Συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup – Εκτός ατζέντας χρέος και εποπτεία

  • Συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup – Εκτός ατζέντας χρέος και εποπτεία

Η πορεία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος είναι στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πρόκειται να ενημερωθούν για την πορεία της τέταρτης αξιολόγησης μετά την παρουσία των θεσμών στην Αθήνα στα τέλη του περασμένου μήνα, όπου έγινε μια πρώτη αποτίμηση των προαπαιτουμένων που απομένουν.

Αντίθετα, στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα συζητηθεί το ελληνικό χρέος, ούτε και το ζήτημα της μελλοντικής επιτήρησης μετά το πρόγραμμα.

Πιθανότητα, αυτά τα θέματα θα μπουν στο τραπέζι στο επόμενο Eurogroup.

Όσον αφορά την εκταμίευση της δόσης ύψους 5,7 δισ. ευρώ, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια και ύστερα να συνεδριάσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας για να εγκρίνει την εκταμίευση. Κάτι που αναμένεται να συμβεί στο δεύτερο μισό του Μαρτίου.

Πάντως, στις αρχές του μήνα, το Euro-working Group επιβεβαίωσε πως η Αθήνα εκπλήρωσε τα προαπαιτούμενα που εμπόδισαν την εκταμίευση στο Eurogroup του Φεβρουαρίου, δηλαδή την απρόσκοπτη συνέχιση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τη δρομολόγηση της επένδυσης στο Ελληνικό. Το υπόλοιπο ένα δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί τον Απρίλιο, εφόσον φυσικά η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και προχωρήσουν κανονικά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.