10 Μάρτιος 2018, 23:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Μάρτιος 2018, 01:25

Παγκόσμια Ημέρα Άσκαυλου: Οι τσαμπούνες ξεσήκωσαν την Διονυσίου Αρεοπαγίτου (βίντεο)

  • Παγκόσμια Ημέρα Άσκαυλου: Οι τσαμπούνες ξεσήκωσαν την Διονυσίου Αρεοπαγίτου (βίντεο)

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε σήμερα όσους επέλεξαν τον φημισμένο πεζόδρομο της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου για να κάνουν τη σαββατιάτικη βόλτα τους κάτω από τον ανοιξιάτικο ήλιο της πρωτεύουσας. Η Παγκόσμια Ημέρα Άσκαυλου (10 Μαρτίου) γιορτάστηκε και φέτος με ένα ιδιαίτερο δρώμενο στην Αθήνα, όπως συμβαίνει αυτήν την ημέρα και σε άλλα σημεία της Ελλάδας αλλά και του πλανήτη.

Ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε στιγμές, από αυτό το μουσικό ταξίδι, στην ιστορική συνοικία του Μακρυγιάννη, όπου στήθηκε ένα αυθεντικό υπαίθριο γλέντι με τσαμπούνες, αγγεία, κλαρίνα, βιολιά, νταούλια και λαούτα να συνεπαίρνουν τουρίστες και περαστικούς στους παραδοσιακούς ρυθμούς τους.  

Όσοι βρέθηκαν εκεί σήμερα εντυπωσιάστηκαν με τους ήχους και το παίξιμο των μουσικών και κάποιοι μάλιστα ενθουσιάστηκαν τόσο που δεν άργησαν να ξεκινήσουν και τους αυτοσχέδιους χορούς. Άλλοι πάλι έβγαλαν τα κινητά τους και προσπάθησαν να καταγράψουν τις εικόνες και τα πλάνα από την ιδιότυπη αυτή γιορτή της λαϊκής παράδοσης, που στήθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας, στον όμορφο πεζόδρομο που βρίσκεται στη νότια πλαγιά της Ακρόπολης. 

Ο άσκαυλος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Κώστας Κοτσανάς στην ιστοσελίδα του για το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, είναι πνευστό όργανο (πρόγονος της τσαμπούνας) που έδινε τη δυνατότητα στον εκτελεστή του να παίζει χωρίς παύσεις για την αναπνοή του. Αποτελούνταν από έναν έως τέσσερεις αυλούς (με γλωσσίδες) προσαρμοσμένους σε έναν ασκό φτιαγμένο από ολόκληρο το δέρμα ενός μικρού ζώου ή την κύστη ενός μεγαλύτερου.