10 Μάρτιος 2018, 18:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μάρτιος 2018, 18:12

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Παναγία των Βλαχερνών

  • Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Παναγία των Βλαχερνών
    (Φωτ.: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο)

Στον ναό των Βλαχερνών, το πιο γνωστό και φημισμένο ιερό της Παναγίας στην Κωνσταντινούπολη, χοροστάτησε, σύμφωνα με το παλαιό έθιμο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την Ιερά Ακολουθία της Γ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών. ​

Τον θείο λόγο κήρυξε ο αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Σίσκος, βιβλιοφύλακας των Πατριαρχείων, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «το τολμηρό ποιητικό εγχείρημα της θεολογικής σύνθεσης του Ακαθίστου Ύμνου συνιστά κατεξοχήν διαχρονικό παράδειγμα δυναμικής του δόγματος της Εκκλησίας, το οποίο δεν είναι μουσειακό αντικείμενο διαφυλάξεως, θεολογικής μελέτης, και μεταπρατικής χρήσεως της πατερικής και συνοδικής παραδόσεως, αλλά ζωντανός λόγος απευθυνόμενος στον άνθρωπο κάθε εποχής και με εφαρμογή στον καθημερινό βίο».

Εκκλησιάστηκαν οι μητροπολίτες Βρυούλων Παντελεήμων και Νέας Ιερσέης Ευάγγελος, o επίσκοπος Ερυθρών Κύριλλος, ο πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, άρχοντες οφφικιάλιοι, όμιλος καθηγητών και φοιτητών των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Ιονίου, καθώς και πιστοί από την Πόλη. 

Αμέσως μετά, σε ομιλία του στην κοινοτική αίθουσα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην ιστορία της περιοχής, του 6ου λόφου της Επταλόφου Πόλεως, όπου βρίσκεται ο ιστορικός ναός της Παναγίας και το Αγίασμα των Βλαχερνών.

Στον τόπο όπου για πρώτη φορά εψάλη ο Ακάθιστος Ύμνος και υπήρχε, κατά τα βυζαντινά χρόνια, το περικαλλές Παλάτι των Βλαχερνών. 

Απευθυνόμενος στις φοιτήτριες και τους φοιτητές, που επισκέπτονται την Πόλη στο πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού σεμιναρίου, με τίτλο «Κωνσταντινούπολη, πόλη και κοινωνία», τους κάλεσε να επισκέπτονται όσο πιο συχνά μπορούν την Πόλη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Με αφορμή την παρουσία των φοιτητών από τα Ιωάννινα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Μητέρας Εκκλησίας προς την Ήπειρο που προσέφερε στην Εκκλησία τον μεγάλο Πατριάρχη Αθηναγόρα, ο οποίος έλαβε τις πρωτοβουλίες για την έναρξη των διαλόγων ανάμεσα στην Ορθοδοξία και τον υπόλοιπο Χριστιανικό κόσμο. 

«Σήμερα, στον 21ο αιώνα είναι αδιανόητον και αδύνατον να ζει κανείς, με εσωστρέφεια, με αυτάρκεια και με αυταρέσκεια. Πρέπει να ευρίσκεται εν διαρκεί κοινωνία με τον Θεό και επικοινωνία με τους συνανθρώπους του, με διάλογο, και αγάπη και αλληλόπεριχωρήση», τόνισε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και μιλώντας για το ποίμνιο του Πατριαρχείου στην Πόλη είπε χαρακτηριστικά ότι «σήμερα μπορεί να είναι μικρόν και ολίγον και αύριο να είναι πολύ, αυτό το ξέρει μόνον ο Θεός».