10 Μάρτιος 2018, 16:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μάρτιος 2018, 16:53

Μοσκοβισί: Πόσο στενή θα είναι η εποπτεία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη Γερμανία

  • Μοσκοβισί: Τελειώνει η λιτότητα στην Ελλάδα, αλλά όχι οι μεταρρυθμίσεις
    Ο Πιέρ Μοσκοβισί (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για την Ελλάδα. Ο δρόμος ήταν δύσκολος, γεμάτος στερήσεις, αλλά τώρα είναι ξεκάθαρο, ότι το πρόγραμμα ήταν επιτυχές», σημειώνει ο Πιέρ Μοσκοβισί. Ο Ευρωπαίος επίτροπος, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung, τονίζει ακόμη ότι μετά το τέλος του «προγράμματος διάσωσης» θα υπάρξει εποπτεία.

Και εξηγεί ότι αυτό θα συμβεί για να διασφαλιστεί η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Προσθέτει ωστόσο ότι «πόσο στενή θα είναι αυτή η εποπτεία, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τη Γερμανία. Αυτό, όμως, δεν θα είναι ένα νέο πρόγραμμα με όρους, αλλά αφορά σε μια αξιολόγηση, όπως για κάθε μέλος της Ευρωζώνης, με τα αντίστοιχα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Δεν απαλλάσσουμε τη χώρα από το ένα πρόγραμμα για να τη στείλουμε στο επόμενο».

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει κάνει «τεράστια πρόοδο τα προηγούμενα χρόνια, τώρα βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και η χώρα αναμένεται να εξέλθει του προγράμματος τον Ιούνιο». Σχολιάζοντας την πολιτική που αναμένεται να ακολουθήσει ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, τονίζει: «Σαφώς η συνεργασία με τον Όλαφ Σολτς θα είναι διαφορετική σε σύγκριση με τον προκάτοχό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Για ένα πράγμα όμως είμαι βέβαιος: θα είναι ένας γνήσιος Γερμανός υπουργός Οικονομικών, πιστός στην παράδοση της σταθερότητας. Αυτό είναι μέρος της γερμανικής ιδιοσυγκρασίας και κουλτούρας».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.