10 Μάρτιος 2018, 19:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μάρτιος 2018, 18:57

Με πυρρίχιο υποδέχθηκαν την εικόνα του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Περιστέρι (βίντεο)

  • (Βίντεο: peristerinews.gr)

Μέχρι τη Δευτέρα 12 Μαρτίου θα παραμείνει η εικόνα του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Περιστερίου, όπου έγινε δεκτή με κάθε επισημότητα και με μια λαμπρή τελετή το απόγευμα της Πέμπτης 8 Μαρτίου. Η υποδοχή έγινε στην πλατεία Λουτρών, παρουσία του μητροπολίτη Περιστερίου, του δημάρχου Ανδρέα Παχατουρίδη καθώς και πλήθους πιστών. Ποντιακά σωματεία, μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και η Φιλαρμονική του Δήμου Περιστερίου συνόδευσαν την εικόνα στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Την εικόνα κρατούσαν στα χέρια τους πυρριχιστές του Ποντιακού Πολιτισμικού Οργανισμού «Πυρρίχιος Ακαδημία» που είχε και την πρωτοβουλία για την έκθεση της εικόνας σε προσκύνημα.

«Η ιστορία της Σταυροπηγιακής Μονής Περιστερεώτα στη Γαλίαινα του Πόντου από το 752 μ.Χ. έως και το 1923 αποτελεί εθνική και θρησκευτική κληρονομιά με συμβολικό, σημασιολογικό και ουσιαστικό νόημα μέχρι και σήμερα. Ως “Πυρρίχιος Ακαδημία” με ταπεινότητα λάβαμε την πρωτοβουλία για την έκθεση σε προσκύνημα της εικόνας του, έπειτα από συνεννόηση με τους υπεύθυνους στην Ευαγγελίστρια και σε συνεργασία με το Σωματείο "Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα"», είχε δηλώσει στο pontos-news.gr ο επικεφαλής του Οργανισμού Όμηρος Παχατουρίδης όταν έγινε γνωστή η πρωτοβουλία.

Λίγο πριν από την είσοδο της εικόνας στο ναό χορευτές από ποντιακούς συλλόγους χόρεψαν πυρρίχιο, ενώ ο δήμαρχος Περιστερίου και ο προϊστάμενος του ναού άφησαν τρία περιστέρια στον ουρανό συμβολίζοντας την εύρεση της εικόνας από τους τρεις μοναχούς στο Πυργί της επαρχίας Γαλίαινας. Τους χορευτές συνόδευσε με τη λύρα του ο Ηλίας Υφαντίδης.

  • Όλες τις ημέρες της παραμονής της εικόνας στο ναό έχουν προγραμματιστεί θρησκευτικές εκδηλώσεις. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα ΕΔΩ.